• 2015-11-27 09:57:27 HAARLEM - Het vertrek van De Groen Top Trein vanaf Haarlem CS. Met deze trein wordt aandacht gevraagd voor klimaatverandering, milieuproblematiek en de VN klimaattop in Parijs. ANP KOEN VAN WEEL

    Koen van Weel
  • Koen Wilmink

Ook Wageningse delegatie naar klimaattop Parijs

WAGENINGEN Een delegatie uit Wageningen is vanochtend op de trein gestapt om af te reizen naar Parijs. Daar begint maandag de klimaattop tussen de wereldleiders om te onderhandelen over een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst. Onder de deelnemers bevinden zich onder anderen een delegatie van de Wageningen UR en wethouder Lara de Brito. Zij gaat een korte presentatie geven over het Wageningse klimaatbeleid. De Brito ziet dat als een goede kans om beleid op een hoger niveau te beïnvloeden. Wageningen wil in 2030 klimaatneutraal zijn.

Maar er zijn meer Wageningse initiatieven om wereldleiders aan te zetten tot echte actie tegen klimaatverandering. Voorafgaand aan de klimaattop worden morgen in de binnenstad diverse publieksacties gehouden. Zo kunnen bezoekers bij de wereldbol die op de Markt staat van 11.00 -15.00 uur meedoen aan een klimaatquiz. Ontdek hoe te besparen op geld, grondstoffen en energie en hoe u groente, vlees en fruit van boerenbedrijven rond Wageningen per fiets aan uw voordeur kunt laten bezorgen. Wel eens gedacht aan een groengasauto of hoe u lokaal opgewekte duurzame stroom kunt afnemen. Ook maken bezoekers kans op een prijs van 10.000 of 1.000 euro door met medebewoners van de straat energie te besparen (aanmelden via klimaatstraatfeest.nl).

KLIMAATWANDELING Een dag later wordt een Klimaatwandeling in Wageningen gehouden. Duizenden mensen over de hele wereld ondernemen een wandeling om aan te geven dat zij het belang onderschrijven van de klimaatovereenkomst.. De start is om 13.00 uur vanaf de Markt.