• Arjan Klaver

Leerlingen Dorenweerd College wekken zelf energie op

DOORWERTH Leerlingen van het Dorenweerd College in Doorwerth gaan proberen zelf energie op te wekken. Dat doen ze in het kader van de Week Ander Onderwijs, die de school van 16 tot en met 20 september houdt.

De scholieren bouwen miniatuurwindmolens, waterkracht- en zonnecentrales of komen mogelijk met een heel nieuw idee om duurzame energie te winnen. Het gaat om leerlingen van 3 mavo. Ook leerlingen van andere klassen van mavo, havo en vwo leren die week op een andere manier dan anders.

ANDER ONDERWIJS Het Dorenweerd College heeft twee keer per jaar een zogeheten Week Ander Onderwijs (WAO), in het najaar en in het voorjaar. Dat past volgens de school in het breed opleiden van de jongeren. ,,Het geeft leerlingen de ruimte om het beste uit zichzelf te halen. Leren vindt niet alleen plaats in het leslokaal", zegt rector Gabri Maessen van het Dorenweerd College. ,,Tijdens de WAO is er ook aandacht voor andere talenten van leerlingen."

Nicky Duitman, docent natuur- en scheikunde, gaat met ruim 50 leerlingen van 3 mavo aan de slag met duurzame energie. ,,Ik merk dat leerlingen van een jaar of 14, 15 nog niet zo bezig zijn met duurzaamheid. Dat leeft maar bij enkele van hen. Met zo'n opdracht wil je dat ze bewust worden."

ZONNEPANELEN Op dinsdag 17 en woensdag 18 september bedenken en bouwen ze in kleine groepjes hun eigen mini-energiecentrales. ,,We hebben hout, karton, dynamo's en kleine zonnepanelen. Daar kunnen ze gebruik van maken. Ik ben echt benieuwd wat ze gaan bedenken", zegt Duitman.

Op donderdag maken de leerlingen een presentatie van hun werk. Die laten ze een dag later aan hun medeleerlingen zien. Tussendoor brengen ze nog een bezoek aan een windmolen.

KUNSTENDAG Een ander onderdeel van de Week Ander Onderwijs is de Kunstendag. Dorenweerd-leerlingen komen daarbij in aanraking met een reeks aan uitdagende activiteiten, zoals streetbeats, djembé, digitaal cartoontekenen, breakdance, animatie, druktechnieken en film maken. Verder zijn er leerlingen op studiereis naar Berlijn, is er een waterproject, een handelsspel, een debat en nog veel meer.