• De eerste gasten zijn al aangeschoven voor Brood voor onderweg.

    Marc Nickel

Oase ziet brood in contact

OOSTERBEEK Iedereen kan op dinsdagmiddag kosteloos bij Oase aanschuiven bij de lunch. Naast het letterlijke brood biedt het inloophuis ook figuurlijk brood. Er is ruimte voor gesprekken tijdens de maaltijd, zowel over koetjes en kalfjes als over diepere thema's. Oase organiseert deze activiteit Brood voor onderweg sinds februari.

Marc Nickel

De borden staan klaar, een schaal met salade wordt op tafel gezet, de kannen met koffie en thee zijn in aantocht. Een mandje brood gaat rond, iedereen pakt er een of twee sneetjes vanaf. De aanwezigen begroeten elkaar en wisselen de laatste nieuwtjes uit.

LUNCH We zitten in Oase, het inloophuis aan de achterzijde van zorgcentrum Overdal aan de Lebretweg. Sinds een half jaar schuift een groep mensen er op dinsdagmiddagen aan bij de lunch. De lunches bestaan niet alleen uit brood, kaas en koffie. Het is ook een manier voor mensen om onderling in contact te komen.

Er is een groep van ongeveer acht mensen die de lunches trouw bezoekt. Soms neemt iemand een bekende mee of komt iemand aanwaaien die ervan heeft gehoord. Vandaag zit er inclusief de verslaggever een gemêleerd gezelschap van negen mensen aan tafel.

NEDERLANDS LEREN Het Syrische echtpaar Ani en Aboud is er regelmatig van de partij. ,,Ik kom hier om bekenden te zien, nieuwe mensen te ontmoeten en mijn Nederlands te verbeteren'', zegt Ani. Ze doet haar best om een gesprek aan de andere kant van de tafel te volgen. ,,Ze praten wel een beetje snel voor me'', zegt ze lachend tegen de uit Irak afkomstige Afra, die instemmend knikt.

De drie namen ook deel aan het Taalcafé, dat voorheen in Oase werd gehouden en als voorloper van Brood voor Onderweg kan worden beschouwd. ,,Het bezoek aan het Taalcafé liep terug'', zegt coördinator Jeroen van Slooten. ,,We wilden de mensen een vervolg bieden, in een andere vorm.''

LAAGDREMPELIG De formule van Brood voor onderweg is eenvoudig en laagdrempelig. Iedereen kan aanschuiven bij de maaltijd, die een middel is om contact te leggen. ,,Samen eten zorgt voor een natuurlijke setting voor een gesprek'', licht Van Slooten toe.

Aan het begin van elke maaltijd leest Van Slooten voor uit een boek van voormalig hoogleraar en priester Henri Nouwen. ,,Hiermee geef ik een voorzet, wat kan leiden tot een gesprek hierover'', legt hij uit. ,,Het gesprek kan trouwens ook over iets totaal anders gaan, dat is echt aan de gasten.''

GEZELLIG Tafelgenoot Gerard Haentjes schuift vandaag voor het eerst aan, maar neemt aan de gesprekken deel alsof hij vaste gast is. ,,Ik vind het hier gezellig'', zegt de Oosterbeker, die onder meer bekend is van het gelijknamige restaurant in Oosterbeek dat hij decennia bestierde. ,,Ik zie bekenden, we nemen samen de nieuwtjes door, dit gun ik iedereen.''

Brood voor Onderweg is op elke dinsdag in Oase, van 12.00 uur tot 13.30 uur.