• Stephan Vanfleteren

Not The Tommy Cooper Story in Junushoff

WAGENINGEN De Britse komiek Tommy Cooper zakt op 15 april 1984 april in elkaar tijdens een televisieoptreden. Het publiek denkt dat hij een grap maakt, maar Cooper sterft letterlijk voor hun ogen. Zelfs als hij van het toneel wordt gedragen, klinkt de lach. Michel Sluysmans en Vincent van Warmerdam slaan de handen ineen met schrijver Jan Veldman, cabaretier Jan Jaap van der Wal en acteur/komiek René van 't Hof voor een anarchistische varietyshow, geïnspireerd op het rijke materiaal van Tommy Coopers leven. De voorstelling die zaterdag 9 april om 20.15 uur te zien is in theater Junushoff, speelt zich af in het schemergebied tussen echt en onecht, tussen droom en werkelijkheid. Een wrange muzikale komedie over de verstikking van het huwelijk, over succes, over de lach die pijn doet, met het fenomeen Tommy Cooper zelf als grote afwezige.

Terry Copper (René van 't Hof) is toneelknecht en leidt een onzichtbaar leven in de coulissen van het theater. Tot op een avond de rode fez van Tommy Cooper is achtergebleven op het toneel. De toneelknecht neemt een besluit: hij wil de fez terugbrengen naar zijn rechtmatige eigenaar. Tijdens zijn reis ontmoet hij een sjofele bandleider (Jan Jaap van der Wal) en zijn orkest, die hem terecht laten komen in een hilarische wereld van buikspreekpoppen, schuine moppen en mislukkende goochelacts. Een wereld die hem confronteert met zichzelf én de Grote Komiek: Tommy Cooper.

Not The Tommy Cooper Story' is een muzikale komedie over de droefheid van de humor. Het tragikomische spel van René van 't Hof, de humor van Jan Jaap van der Wal en de muziek van Vincent van Warmerdam komen samen in een nieuw geschreven muzikale komedie geïnspireerd op het wonderlijke leven van Tommy Cooper. 'Not the Tommy Cooper Story' is een parabel over de schoonheid van het klein menselijk streven. In 'Not The Tommy Cooper Story' versterken de verschillende disciplines elkaar tot een muzikale, absurdistische voorstelling die ons laat lachen om onszelf én troost en relativering biedt. De voorstelling sleept hett publiek mee in een droomwereld van muziek, flauwe grappen en onverwachte poëzie.

Meer info: www.junushoff.nl.