• Lodewijk Hoekstra (tweede van links), Louise Vet (met rapport) en de overige betrokkenen.

    Feike Klomp Tekst

NIOO Wageningen scoort duurzaam hoog

WAGENINGEN Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) is de trotse eigenaar van het NL Greenlabel A. De bekende tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, een van de oprichters van NL Greenlabel, reikte dinsdag het eindrapport uit aan directeur Louise Vet van het NIOO. Daarna was het tijd voor een wandeling op het groene dak en de tuinen van het duurzaam gebouwde NIOO.

 

Feike Klomp

In de categorie Duurzame Buitenruimte beschikt NIOO dus nu over NL Greenlabel A. Zo'n waardering krijg je niet zomaar. Daar moet heel wat water voor door de Rijn stromen. Om onder andere neutraliteit te waarborgen voeren twee partijen de beoordelingen uit. In dit geval ging dat om Royal HaskoningDHV en Stabilitas. Deze partijen kijken daarbij naar zeven punten: ontwerp, aanleg en onderhoud, producten en materialen, energie en klimaat, bodem en water, biodiversiteit, relatie mens en omgeving en borging. Aan alle voorwaarden is voldaan.

 

LONDO De (dak)tuinen van het NIOO-KNAW zijn een bijzonderheid. Al was het maar dat een speciale tuincommissie, bestaande uit verschillende enthousiaste medewerkers, zich erop hadden gestort. En botanicus Ger Londo heeft zich er ook mee bemoeid. Zijn motto: de binnentuin van het NIOO moest net zo mooi worden als die van Alterra. Londo, ook wel de 'vader van de natuurtuingedachte' heeft ook talloze wetenschappelijke en praktijkgerichte publicaties over de vegetatieontwikkeling van natuurgebieden en heem-of natuurtuinen geschreven. Zijn 'Londotuin' in Leersum spreekt velen tot de verbeelding.

 

DUURZAAM BEVORDEREN NL Greenlabel, opgericht door Nico Wissing (tuin- en landschapsontwerper) en Lodewijk Hoekstra heeft tot doel het gebruik van duurzame producten en materialen en groen in de ruimste zin van het woord te bevorderen. Om dit meetbaar te maken is NL Greenlabel in zee gegaan met Royal HaskoningDHV.

 

FLORA EN FAUNA Terug naar het gebiedslabel van NL Greenlabel. Het uitgangspunt: er is steeds meer vraag naar duurzaamheid in de buitenruimte, meldt de organisatie. Om dit te meten en helder inzichtelijk te maken zijn de zeven criteria opgesteld. NL Greenlabel werkt, om duurzame gebieden in te richten, samen met verschillende partners op het gebied van groen, flora en fauna.

 

Het NIOO heeft de tuin niet alleen voor de gezelligheid. Er wordt vooral kennis mee opgedaan. En dat past bij het NIOO, dat zelf beschikt over een uiterst duurzaam gebouw. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek.

 

ORGANISMEN Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen.