• Stichting Jits Bakker Collectie

Nieuw vrijheidsmonument in Wageningen

WAGENINGEN Wageningen is een vrijheidsmonument rijker. In hotel De Wereld, waar op 5 mei 1945 in aanwezigheid van prins Bernhard de Duitse overgave werd getekend, werd door Tibo van de Zand (links), zoon van Jits Bakker en vertegenwoordiger van de Stichting Jits Bakker Collectie, het beeld 'De Parachutist' geplaatst.

Het bronzen vrijheidsbeeld is tot na 5 mei 2020, als het 75 jaar is geleden dat de Duitse bezetter capituleerde, te zien in de hal van het hotel. Het beeld is in 1994 vervaardigd door de wereldwijd vermaarde beeldend kunstenaar Jits Bakker, die op 5 juni 2014 overleed. Het symboliseert een landende parachutist.

OORLOGSTRAUMA'S Kunstenaar Jits Bakker woonde ten tijde van de Slag om Arnhem in Renkum en zag vanuit zijn zolderraam de Britse para's landen in september 1944. Hij vervaardigde diverse vrijheidsbeelden, mede om zijn oorlogstrauma's te verwerken. Zijn vader was verzetsstrijder en werd door Duitsers gefusilleerd. Een replica van het kunstwerk is in bezit van de Britse prins Charles. De beeldhouwer heeft ook de sculptuur 'Fly Away', dat de Wageningse Markt siert, gemaakt. Ook het 6 meter hoge monumentale beeld 'We'll meet again' bij het Airborne Museum in Oosterbeek is van zijn hand.

Als schilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden bezat hij onmiskenbare kwaliteiten. Aan de resultaten die hij binnen die disciplines heeft bereikt, wordt doorgaans weinig aandacht geschonken. Dat is de tol die de kunstenaar moet betalen voor de internationale bekendheid die hij als beeldhouwer had verworven.

KLASSIEKEN Jits Bakker kende de klassieken. Sterker nog: hij koesterde hen in zijn werk. De beeldend kunstenaar uit de Bilt refereerde niet alleen met regelmaat aan de klassieke mythologie, in zijn levensvisie en werkwijze huldigde hij ook daadwerkelijk de renaissance-idealen die geïnspireerd zijn op de oudheid.

Opvallend is dat de andere aspecten van zijn kunstenaarschap altijd enigszins onderbelicht zijn gebleven. Jits startte zijn artistieke carrière immers met het vol overgave beoefenen van de schilderkunst.