• Paula Kuijt, Peter Snapper en Janet Bakker van Renkum Leeft bij de plek waar het monument komt.

    Feike Klomp Tekst

Nieuw Airborne-monument Renkum wordt vrijdag onthuld

RENKUM Het dorp Renkum krijgt een Airbornemonument. Aan de rand van dropzone-X, nabij Eethuys Airborne. Op de plek waar de Slag om Arnhem begon. Aanstaande vrijdag vindt de onthulling en zegening plaats van het Airborne Herdenkingsmonument. De onthulling maakt onderdeel uit van het evenement 'Renkum Airborne', georganiseerd door Renkum Leeft.

Feike Klomp

Het monument is deels gefinancierd door de gemeente Renkum en de A.C. van Deventerstichting, maar een groot bedrag hebben de inwoners van Renkum zelf via Renkum Leeft bij elkaar gebracht met een crowdfundactie. De zegening van het monument wordt door de Prediker van The Royal British Legion Holland Branch, Reverend Canon Geoffrey Allen, uitgevoerd. Het monument zelf wordt onthuld door de veteranen Frank Ashleigh en Steve Morgan.

GEVANGEN Frank was een gliderpiloot en Steve kwam als parachutist naar beneden tijdens Operatie Market Garden. Beide mannen hebben gevochten tot zij gevangen genomen werden door de Duitsers. De resterende tijd van de oorlog zaten zij in Duitse gevangenkampen onder erbarmelijke omstandigheden. Maar zij hadden het geluk de oorlog te overleven en 21 september het monument op een plek waar zovele van hun kameraden geland zijn, voor hen te onthullen. Beide hebben laten weten zich zeer vereerd te voelen en zich zeer te verheugen op dit mooie moment, melden de organisatoren van Renkum Leeft trots.

INWONERS Janet Bakker van Renkum Leeft over het proces: ,,Het is echt een monument 'van Renkum, voor Renkum'. Het is mogelijk gemaakt door de inwoners zelf. Dat vinden wij het mooie hieraan. Ook de spontane medewerking van het Renkumse bedrijf Webo is fantastisch. Webo zorgde voor het fundament van het monument."

PROGRAMMA Twee dagen (vrijdag 21 en zaterdag 22 september) lang staat er een grote diversiteit aan activiteiten op het programma, geschikt voor jong en oud. Van vliegshows, een living history Basecamp, een Music Canteen, een foto-expositie tot een veldmuseum. DJ D–day verzorgt diverse muziekshows en tussendoor zijn videobeelden van activiteiten uit de airborneregio op een groot scherm te zien. Een militariamarkt, rondrit met GMCs, zelf schieten en klimmen, vertellingen en een walk-in bioscoop maken de vrijdag compleet.

Daarnaast kan men op zaterdag meedoen met een Paper Wing Contest, live videobeelden van de Race to the Bridge op groot scherm volgen en zijn er optredens van de Politie Big Band. Een spetterende feestavond in jaren 40-stijl met Huub Peters sluit Renkum Airborne 2018 af. Zoals elk jaar zijn er de droppings van Re-enacting veteranen van de Pathfinder Parachute Group.

ONTHULLING Onthulling monument: vrijdag 21 september om 12.30 uur. Dropzone X (pal naast het fietspad). Bennekomseweg (N782)/hoek Telefoonweg, Renkum. Informatie: www.renkumleeft.nl.