• ARCHIEFFOTO

    Koen van Weel

Nationaal hitteplan van kracht

WAGENINGEN (ANP) Vanwege de komst van aanhoudend warm weer is dinsdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept instanties en burgers op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken, aldus het RIVM.

Niet alleen warmte en krachtige zonneschijn kunnen problemen veroorzaken, ook wordt er vanaf woensdag smog verwacht. Slechte luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

VEETRANSPORTEN De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanwege de verwachte warme dagen ook 's nachts veetransporten controleren. Woensdag treedt een hitteprotocol in werking, waardoor controleurs en dierenartsen al om 04.00 uur aan het werk gaan, twee uur eerder dan normaal.

In het protocol hebben de overheid, veetransporteurs en slachthuizen vastgelegd hoe varkens, runderen, schapen en geiten tijdens het vervoer het best worden beschermd tegen uitdroging en hittestress.

Transporteurs kunnen zo voorkomen dat de dieren die ze vervoeren te veel lijden onder de verwachte tropische temperaturen. Het is overigens de tweede keer dat het hitteprotocol wordt ingezet, aldus een woordvoerder van de NVWA dinsdag. De eerste keer was op 19 juli, toen er ook sprake was van tropische temperaturen.

Komt het kwik boven de 35 graden dan mag vee helemaal niet vervoerd worden. Weeronline verwacht woensdag maxima van 30 graden of net iets hoger, donderdag wordt het volgens het weerbureau in het midden en zuiden van het land 31 tot 34 graden.