• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

MFC Doelum officieel in gebruik genomen

RENKUM MFC Doelum in Renkum is zaterdag officieel in gebruik genomen. Een gedicht van dorpsdichter Bianca Hendriks, dat prominent aan de wand in het horecadeel van Doelum hangt, diende als eerste steen. Voorzitter Jos Buijs van de beheersstichting en burgemeester Agnes Schaap onthulden onder luid applaus het gedicht. Daarmee was Doelum geopend, hoewel het complex al een paar weken in bedrijf is. Voorafgaand aan deze handeling waren er in de nieuwe cultuurzaal toespraken van Buijs en wethouder Erik Heinrich. Hij haalde aan dat het proces van idee tot realisatie liefst vijftien jaar heeft geduurd. 

Feike Klomp

De middag van de officiële opening van MFC Doelum, afgelopen zaterdag, is in twee delen verdeeld. Eerst is het tijd voor genodigden en direct betrokkenen bij de realisatie van MFC Doelum. Vanaf 15.00 uur, als de officiële opening achter de rug is, staan de deuren open voor het publiek. Dat stroomt in groten getale binnen om een kijkje te nemen in het fonkelnieuwe multifunctionele centrum van de gemeente Renkum. 

Tijdens zijn toespraak, eerder die middag, blikt wethouder Erik Heinrich terug op het voor Renkum bijzondere proces. ,,Bijna tien jaar geleden was nog sprake van het Wilhelmina Sportpark als alternatieve locatie van een nieuw mfc, maar dat idee strandde uiteindelijk." In januari 2009 viel het besluit tot nieuwbouw in het plangebied 3b4, nabij De Rijnkom.

PAREL Vervolgens volgen er nog jaren van lange discussies. Er zijn zorgen over de financiering. Toch hakt de politiek de knoop begin januari 2014 door. MFC Doelum gaat er komen. ,,Toch zijn we er nog niet", vervolgt Heinrich zijn verhaal. ,,Er komen nog korfbalvelden en de nieuwe school moet nog worden gebouwd." Hij noemt MFC Doelum een 'parel' voor iedereen. Hij erkent dat de planvorming al met al misschien een log proces is geweest. ,,Toch kun je ook zeggen, we zijn voor kwaliteit voor de lange termijn gegaan. En daar ben je soms nou eenmaal lang mee bezig. Overigens wil ik benadrukken: Niet alleen Renkumers zijn hier welkom. Doelum is er voor de hele gemeente."

Terwijl de genodigden en het publiek daarna het glas heffen of een kijkje nemen in Doelum, maakt RTV Bakkershaag buiten reclame voor tennis en de nieuwe padelbanen. Ook daar is veel belangstelling voor. 

RUIMTELIJK Doelum bestaat uit meerdere onderdelen. Verschillende ruimtes, zoals de sportruimte, de sporthal en het zwembad zijn via glas te bekijken. Vlabij de ingang liggen de tennisbanen. Een bewuste keuze van de architect. Voor de Renkumse Zwem- en Poloclub RZC is Doelum een uitkomst. De club beschikt nu immers over een 25-meter bad, waarmee wedstrijden weer mogelijk zijn. Jarenlang maakte de club gebruik van zwembaden in de regio omdat het oude 20-meterbad niet toereikend was. Niet voor niets was RZC, bij monde van onder andere Jan Harm Vos, een van de grote drijvende krachten achter het Gebruikersplatform dat bestaat uit de gebruikers van het mfc.

SCHOOL Nu is het tijd voor de verdere afronding van het gebied. Inmiddels is het oude clubhuis van RTV Bakkershaag gesloopt, en vallen de oude Rijnkom en het zwembad straks ook ten prooi aan de slopershamer. Vervolgens verrijst er een nieuwe school en worden nog korfbalvelden voor DKOD aangelegd.

Al met al is de eerste stap is gezet. Een aantal lokale fracties zal met nieuwsgierigheid de ontwikkelingen blijven volgen. Vooral op het gebied van kosten en baten. Ook zijn er zorgen over de inzet van vrijwilligers. Deze zijn cruciaal voor het welslagen van MFC Doelum.