• Fotografie Jan Boelens

Met een glimlach naar de Veluwezoom

DOORWERTH Vrijdag vond de opening plaats van een expositie in Museum Veluwezoom, gevestigd in kasteel Doorwerth. Ditmaal is er een overzichtstentoonstelling van Johannes Warnardus Bilders, (1811-1890) een van de belangrijkste schilders van de Oosterbeekse School.

Maria Koster

Er wordt volop aandacht besteed aan deze landschapsschilder, die geldt als overgangsfiguur. Vanaf het moment dat hij debuteerde op de tentoonstelling van 'Levende Meesters' groeide zijn naam als schilder van het landschap van Oosterbeek en Wolfheze. Hij ontwikkelde een losse stijl van schilderen, waarbij het licht en de sfeer van het landschap hem bleef inspireren.

Bilders stond bekend als een pater familias, want hij verzamelde jonge schilders om zich heen, zoals de gebroeders Maris, Mauve, Gabriël en de Haas en ook zijn zoon Gerard. Een hoogtepunt was altijd zijn verjaardag op 18 augustus. Hij toog dan met zijn vrienden naar de Wodanseiken in Wolfheze om er te picknicken en ze namen dan een kruiwagen met eten mee.

Bij de beek vond een inwijdingsritueel plaats voor alle kunstenaars die dat jaar voor de eerste maal in Oosterbeek waren. Ze werden in de beek gedoopt door Bilders, die zich had verkleed als 'Bataaf'. De schilders waren verrukt van de natuur, die ze ontelbare malen vereeuwigden.

Bilders schilderde echter niet alleen in deze omgeving, maar ook in Vorden, Drenthe, Groningen, Duitsland en in Nijmegen, waar hij in de Ooijpolder schilderde. Vier jaar nam de voorbereiding tot de tentoonstelling in beslag. Dick van Veelen en Ulbe Anema hebben hulp gehad van Jeroen Kapelle, conservator beeldende kunst bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. Veel particulieren stonden werken af, evenals het Rijksmuseum en Museum Arnhem.

Bij de opening werd het eerste exemplaar van het boek 'Bezield Landschap' overhandigd aan Kapelle, die drie hoofdstukken schreef voor deze eerste kunsthistorische studie over Bilders. De teksten zijn verder van Dick van Veelen, Marion van der Mullen, Ton Pelkmans, Ulbe Anema en Rob Windt. De tentoonstelling is van 1 oktober tot en met 29 januari te zien in Museum Veluwezoom in Doorwerth.