• Hermine van den Berg lanceert samen met de kinderen de Pillo

    Feike Klomp Tekst

Met de Pillo kun je veel leren

HEELSUM 'Goed zo, je hebt het geraden. Het is een giraffe'. 'Sla maar op het kussen, zie je die tractor?' Het is een vrolijke boel bij Kinderopvangcentrum De Speelboerderij in Heelsum. Wethouder Hermine van den Berg van de gemeente Renkum lanceert, onder toeziend oog van directeur John Machielse van De Speelboerderij, de Pillo. Dat is een unieke spelcomputer waarbij je als kind games bestuurt met een kussen als controller. Hoe leuk is dat?

Feike Klomp

Nadat Luuk van Aggelen namens Pillo alle voorbereidingen heeft getroffen, is het zover. Hermine van den Berg geeft, natuurlijk samen met de kinderen zelf, het startsein voor ingebruikname van de Pillo. Voor de wethouder is dit ook een bijzonder moment. Het is één van haar laatste 'plichtplegingen'. Dit vanwege de politieke veranderingen na de gemeenteraadsverkiezingen.

KNUFFELEN De kinderen van De Speelboerderij zal dit een zorg zijn. Die merken direct dat het kussen 'van alle markten thuis is'. Door met het kussen te knuffelen, knijpen, draaien en te schudden stelt het kussen het kind in staat de games te besturen. Al snel is het eerste succesje een feit. Een van de meisjes roept 'giraffe'. Dat levert direct een complimentje op van de wethouder, en een klein applausje van één van de pedagogisch medewerksters, die de Pillo natuurlijk ook onder de knie wil krijgen.

SUCCESERVARING Het idee voor de introductie is afkomstig van de wethouder zelf. ,,Toen ik de Pillo onder ogen kreeg, zag ik direct de kracht ervan. Aan de ene kant kun je de allerkleinsten een succeservaring laten meemaken, aan de andere kant draagt het bij aan de ontwikkeling van een kind." John Machielse is blij met de slimme kussens, zo laat hij weten: ,,Mooi dat de gemeente Renkum dit initiatief heeft genomen. Wij zien de Pillo als een bruikbaar middel om de kinderen wat bij te brengen. Bijvoorbeeld over de boerderij of de natuur. Daarbij staat de interactie centraal. De techniek is niet het doel op zich."

De gemeente Renkum geeft drie exemplaren van de Pillo in bruikleen aan kinderopvangorganisaties in de gemeente. Deze zullen rouleren.