• Officiële start 70ste Airborne Wandeltocht.

    berrydereusfotografie.nl

Meer veteranen en extra parkeerplaatsen bij Airborne Wandeltocht

OOSTERBEEK Het is een drukte van belang in de thuisbasis van de Politie Sport Vereniging Renkum op Sportpark Hartenstein. De voorbereidingen voor de Airborne Wandeltocht zijn in volle gang. Een paar dagen voor de start is er altijd veel te doen. Wilma Luckel en Toine Gijsbers geven een inkijkje in de laatste stand van zaken. 

Feike Klomp

Vorig jaar vond de jubileumeditie plaats met een recordaantal deelnemers (36.191). ,,Dat aantal gaan we dit jaar niet halen, maar dit is ook logisch. Een jubileumtocht krijgt enorm veel aandacht en dat levert meer exposure op. Toch zijn we niet ontevreden over de aanmeldingen tot nu toe", trapt Luckel af. Gijsbers: ,,En vlak de 'spontane' beslissers niet uit. Er zijn altijd deelnemers die 's morgens uit het raam kijken en dan pas beslissen om alsnog de wandelschoenen onder te binden."

VETERANEN Beiden zijn trots op een nieuwtje, heet van de naald: ,,Superblij zijn wij dat we een tiental veteranen als gasten mogen begroeten", vertelt een tevreden Luckel. ,,Vorig jaar waren het er vijf. Ongetwijfeld hebben zij in Engeland hun enthousiasme aan andere collega-veteranen overgebracht. Vrijdag 1 september komen ze aan en verblijven in een hotel in Doorwerth. Samen met burgemeester Agnes Schaap gaan we ze daar bezoeken. Verder is het de bedoeling dat ze een deel van de intocht (vanaf Weverstraat) zelf gaan meemaken. Zittend in een golfkarretje nemen ze ongetwijfeld het applaus van het publiek in ontvangst. Het is ook de bedoeling dat ze bij het defilé aanwezig zijn. Verder is het afwachten hoe ze er fysiek en mentaal voorstaan. Wij zijn er in ieder geval erg blij mee."

PARKEREN Gijsbers doet ook een duit in het zakje als om praktische nieuwtjes gaat: ,,Er zijn die dag twee grote parkeerplaatsen ingericht. In Wolfheze bij boer Schut en bij boer Schouten in Doorwerth. Dat laatste terrein is nieuw en dus extra. Vanaf beide locaties rijden pendelbussen. Op snelwegen staan matrixborden die het verkeer naar parkeerplaatsen 'sturen'."

Beiden brengen verder de app Airborne Wandel Experience onder aandacht. ,,Deze is ter gelegenheid van de 70ste jubileumeditie geïntroduceerd. De app biedt een schat aan informatie. Naast de routes, is historische informatie in twee talen (Nederlands/Engels) te lezen. Leuk en handig voor onderweg, maar ook ter voorbereiding." Luckel: ,,Voor iedereen gratis beschikbaar." Via Playstore te downloaden.

Net zoals bij vele andere evenementen zijn bij dit wandelevent vrijwilligers onontbeerlijk, benadrukken beiden. Luckel: ,,Wij kunnen altijd nieuwe aanwas gebruiken, ook jongeren zijn welkom. Na vorig jaar namen we van ongeveer 25 vrijwilligers afscheid. Zij vonden het mooi zo of willen zelf weleens meelopen. Begrijpelijk. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Je hoeft heus niet de hele dag in touw te zijn. We delen je in naar je mogelijkheden."

Informatie: www.airbornewandeltocht.nl of www.Facebook.com/AirborneWandeltocht.