• Zomereik (Quercus robur), Eiken, Beukenfamilie (Fagaceae), Fagales, Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora, eik - Wolfheze, Wolfhezerbossen, Renkum, Veluwe, Zuid Veluwe, Gelderland, Nederland, Europa

    © Natuurmonumenten - Gerrit Rekers

Meer ruimte voor eeuwenoude Wodanseiken

WOLFHEZE Elf monumentale eiken in natuurgebied Wolfheze - sommige eeuwenoud en bekend als Wodanseiken - krijgen meer ruimte. De bomen stonden vroeger in een open heidelandschap en zijn daardoor niet overdreven hoog, maar flink in de breedte uitgegroeid. In de loop der tijd groeide het landschap dicht met andere bomen.

Een aantal bomen die te dicht bij de oude eiken staan en met zijn kroon de Wodanseiken hindert, wordt gekapt. Hierdoor komen de Wodanseiken weer vrij te staan. De werkzaamheden staan gepland voor de eerste helft van maart.

ELF OUDE EIKEN Hoewel er meer oude eiken in de omgeving staan, worden er slechts vijf tot de echte Wodanseiken gerekend, maar dit is arbitrair. In totaal heeft Natuurmonumenten langs de beek elf eiken uitgezocht die nu alle ruimte krijgen om uit te groeien tot echte Wodanseiken. Dit ter vervanging van een aantal oude eiken die aan het eind van zijn leven is en zal afsterven.

ROMANTISCH De Wodanseiken werden in het verleden al vaak geschilderd door bekende kunstenaars van de Oosterbeekse school: de eiken langs de Wolfhezerbeek. Deze Wodanseiken zijn ook nu nog een lust voor het oog. Zo romantisch als in de negentiende eeuw werd geschilderd, wordt het landschap niet meer. Wel krijgen de eiken voldoende ruimte om breed uit te groeien. Natuurmonumenten heeft een wandeling door natuurgebied Wolfheze die langs de oude eiken loopt.

HULP VAN HET VIERBEEKCOLLEGE Leerlingen van het Vierbeekcollege uit Oosterbeek verwijderen elke twee jaar de ondergroei om de zichtbaarheid van de grillige gevormde bomen optimaal te houden. Zo werkt deze generatie mee aan het behoud van de eeuwenoude eiken.