• Jet Kooderings

Meer dan tachtig kunstenaars bij Kunstroute

OOSTERBEEK Stichting Kunst in de Zes Dorpen houdt dit jaar voor de zeventiende keer de Kunstroute in de gemeente Renkum. Zaterdag 4 en zondag 5 juni exposeren meer dan tachtig kunstenaars hun werk op 48 verschillende locaties Onder hen zijn tien nieuwkomers.

Jet Kooderings

Tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden zelf bepalen welke locaties ze willen bezoeken. De exposities in de kerken zijn zondag vanaf 12.00 uur geopend. De aftrap voor de Kunstroute werd donderdag door wethouder Heinrich gegeven in het gemeentehuis, waar de overzichtstentoonstelling te vinden is in de gang bij de Raadzaal. Tijdens de Kunstroute kan iedereen eerst langs de overzichtstentoonstelling gaan waar van alle deelnemende kunstenaars één werk hangt. Aan de hand van de kunstwerken kan iedereen zelf bepalen waar hij naartoe wil. ,,De motivatie om naar een kunstenaar te gaan kan zijn: 'dit is mooi, hier wil ik meer van zien' maar ook 'hier begrijp ik niets van', daar wil ik meer van weten''', aldus wethouder Heinrich bij de opening van de tentoonstelling. Hij benadrukte dat het bijzonder is om kunstenaars te ontmoeten in hun eigen huis of atelier waar kunst ontstaat en inspiratie wordt opgedaan.

Als extra activiteit zal dorpsdichter Bianca Hendriks poëzie toevoegen aan de beeldende kunst. Een overzicht van haar optredens met tijdsaanduiding en locatie is ook te vinden op de overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis. Tijdens de opening gaf de dorpsdichter een voorproefje van haar speelse en verrassende gedichten, waarbij ze met de tekst 'waar pecunia als snoeimes dreigt om duizend bloemen te kortwieken nog voordat ze uit hun knop gekropen zijn' rake woorden zei.

Andere activiteiten tijdens de Kunstroute zijn muziek op diverse locaties, (koor)zang, liedteksten, kinderactiviteiten en een Kunstroutecafé. Tijdens de Kunstroute bestaat er ook gelegenheid om een selfie te maken bij een favoriet kunstwerk. Deze selfies worden op een groot scherm getoond tijdens de overzichtstentoonstelling en ook op de Facebook pagina 'Kunstroute Renkum' geplaatst. De maker van de selfie die de meeste likes krijgt wint een mooie prijs.