• Archief BDUmedia

Meer aandacht voor toerisme

OOSTERBEEK Betere bewegwijzering, kansen om meer Duitse gasten binnen te halen, meer uniformiteit en duidelijkheid voor bezoekers en toeristen van de gemeente Renkum. Dat waren een paar highlights tijdens de Renkumse Toerismebijeenkomst, vorige week donderdag, in Eventtheater Concertzaal in Oosterbeek.

Feike Klomp

De organisatie was in handen van Stichting Toerisme Lage Veluwe. Diverse vertegenwoordigers van organisaties en nieuwsgierigen namen de laatste stand van zaken door. Insteek: hoe kun je meer toeristen naar de gemeente Renkum trekken en wat is daarvoor nodig. En: samen nog meer richting geven aan de toeristische ambities. Uit de avond blijkt dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Renkum moet zich meer laten gelden.

Een aantal leden van Lage Veluwe, wethouder Jasper Verstand, Karin Lubs en Menno Feitsma (Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen) nam het gehoor mee in de laatste stand van zaken.

BLOEMEN LANGS DE WEG Mathijs Fleur, manager Fletcher Hotel-Restaurant Doorwerth-Arnhem, haalde aan dat Renkum veel moois te bieden heeft, maar dat er nog teveel verstopt is. Een van de bezoekers van de avond: ,,Als ik bijvoorbeeld door Putten loop, proef je veel meer het toerisme. Je ziet het aan de uitingen en bloemen langs de weg. Dat mis ik hier." Jan van Hooijdonk, net als Fleur aangesloten bij Lage Veluwe, had zich de afgelopen tijd gestort op borden en bewegwijzering. Daar zit nog een hele wereld achter, zo blijkt. Sterker, daar is veel in te winnen.

,,De gemeente Renkum telt talloze verschillende borden. Van klein tot groot. Soms zie je heel veel verwijsborden staan op onhandige plekken, waar je moeilijk kan stoppen. Dat helpt natuurlijk niet." Zo blijken er in de provincie Gelderland op snelwegen borden te staan die verwijzen naar drie transferia om de Veluwe te bezoeken, maar ook die wijken allemaal af. Zijn tip: zorg voor eenduidigheid met heldere pictogrammen.

WELKOMSTBORDEN Een ander praktijkvoorbeeld. Vaak zie je bij de entree van een toeristische gemeente welkomstborden staan. Ook dat ontbreekt in de gemeente Renkum. Lage Veluwe had daarom de Renkumse (kunst)schilder Albert Ziëck gevraagd een voorzet te geven. Hij presenteerde een opzet. Een schilderij met de kernkwaliteiten van de gemeente: Airborne, kunst en landgoederen. Per kern kun je deze dan aanvullen met een eigen kwaliteit. Voorbeeld: Doorwerth laat Kasteel Doorwerth zien als blikvanger, naast de drie kernkwaliteiten. En zo zou je dus zes mooie herkenbare borden kunnen maken.

MEER OVERNACHTINGEN Menno Feitsma gaf vervolgens wat ins en outs over het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland en Gelderland bezoekt. Daar zit een stijgende lijn in. De cijfers van de provincie Gelderland zijn indrukwekkend: ,,Het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten steeg met 7,4% van 715.000 overnachtingen in 2017 naar 768.000 in de eerste helft van 2018. Het aantal overnachtingen van Duitse gasten steeg met 7,3% naar 367.000." Interessant zijn ook de enorme aantallen Duitse gasten (5,2 miljoen) die ons land in totaliteit bezoeken. Kortom, daar liggen kansen.

DUITSE TAAL De volgende spreekster was Karin Lubs, van huis uit journaliste met Duitse roots. Op dit moment houdt ze zich bezig taal- en communicatietrainingen. Zij ging gedetailleerd in op do's en don'ts als het om Duitsers gaat met als motto: zorg dat je 'Duitsland-proof' bent. ,,Duitsers houden van onze openheid en losse benadering, maar zijn ook gevoelig voor kwaliteit. Ik adviseer ondernemers om zich meer in de Duitsers en de Duitse taal te verdiepen."

Het is de bedoeling om tweemaal per jaar een toerismebijeenkomst te houden en de vorderingen te bespreken.