Lentekriebels

RENKUM Januari is een echte winterse maand geworden. Het vroor veelvuldig en de sneeuw die eerder in de maand was gevallen, bleef op sommige plekken ruim twee weken liggen. Dat is voor ons doorgaans nogal milde winterklimaat behoorlijk uitzonderlijk. Zeker tegenwoordig in het steeds verder opwarmende klimaat. Bovendien werd er geschaatst. Op de Nevengeul in Wageningen kon het tot afgelopen vrijdag. Op andere plekken werd ook zaterdag nog geschaatst.

Dat alles is inmiddels voltooid verleden tijd. Het ijs is compleet gesmolten. Wat smeltend ijs betreft, ook op de Noordpool en de Zuidpool heeft het ijs het zwaar te verduren. Rondom Antarctica ligt minder zee-ijs dan ooit gemeten. In het Noordpoolgebied groeit het ijs nog wat bij, maar het gaat niet overtuigend. Nog nooit is er zo weinig ijs waargenomen in het Noordpoolgebied als in deze winter.

Het is de grote vraag hoe het sterk verzwakte poolijs de komende zomer zal doorkomen. Wat zal er aan het eind van de zomer nog over zijn van de ooit zo enorm uitgestrekte ijsmassa? Inmiddels zien we in eigen land dat de dagen nu merkbaar langer worden. Zeker als de zon schijnt is het de komende dagen pas tegen een uur of zes echt donker aan het worden.

Tel daarbij op dat de temperatuur ook een sprongetje maakt, en het kan je zo maar overkomen: lentekriebels. Want de temperatuur stijgt tot boven de 10 graden en komt vrijdag misschien wel in de buurt van de 15. Ook de natuur komt dan in een vroege voorjaarsstemming. De vogels zingen vast het hoogste ochtendlied. Maar wellicht zien we 's middags ook de muggen alweer dansen in de tuin.

Of de winter nog terugkomt dit seizoen? In ieder geval niet tot en met halverwege de volgende week. In de periode vanaf 10 februari zijn er hele zwakke aanwijzingen dat hogedrukgebieden weer wat meer belangstelling krijgen voor Oost- en Noord- Europa. Maar de kans op aanhoudend zacht weer is het grootst.