• Dick Martens

'Lekker fris' het nieuwe jaar in

RENKUM Op meer dan honderdtachtig plaatsen in Nederland trotseerden bikkels de kou van Nieuwjaarsdag om een duik te nemen in zee, plas of rivier. Ook in Renkum is die traditie nieuw leven ingeblazen.

Dick Martens

Vorig jaar besloot zwem- en polovereniging RZC het initiatief te nemen en trotseerden er al een twintigtal onverschrokken 'Renkumers' het ijskoude Rijnwater. Reden genoeg om ook op de eerste dag van 2018 aan de over van de Rijn weer 'een duik' te organiseren. Hoewel de temperatuur met negen graden wat aangenamer was dan tijdens de eerste editie, was het water zeker niet minder koud. Toch lieten de ruim 25 kanjers zich niet terugschrikken.

 

NOOIT MEER Na zich van de warme kleding te hebben ontdaan, werd er afgeteld en vervolgens veelal gillend de Rijn 'aangevallen'. Een meer dan grote bijdrage aan het deelnemersveld leverde de familie Kroes uit Heteren. Zij staken met zijn zessen eerst met de auto de Rijn over, om vervolgens te ervaren hoe het is om er op de eerste dag van het jaar in te 'zwemmen'. ,,We waren van plan om bij Slijk-Ewijk het water in te gaan", aldus vader Johan, bibberend en met een handdoek omgeslagen. ,,Maar bij aankomst bleek de duik daar niet door te gaan. Toen kregen we de 'Renkumse' tip en zijn we even overgestoken."

De jongste 'Kroes' verwarmde zijn handen inmiddels aan een warme beker chocolademelk. Zijn debuutduik zal waarschijnlijk ook zijn laatste zijn geweest. ,,Dit doe ik gewoon nooit meer", was de zevenjarige Mattias duidelijk in zijn commentaar. Maar gezien het enthousiasme van de rest van de familie, moeder Susanne en de overige gezinsleden, Anieke, Joas en Lydianne, zal de kleine 'bikkel' volgend jaar toch wel weer het koude water gaan trotseren.

 

TEVREDEN RZC-voorzitter Werner Koch sloeg het tafereel lachend en tevreden gade. ,,We zijn vorig jaar voorzichtig begonnen en waren toen al tevreden met de opkomst van deelnemers en toeschouwers. Het zij er nu wat meer, dus het voorziet zeker in een behoefte."