Kunstroute weer één groot feest

RENKUM De Kunstroute die dankzij het mooie weer zaterdag en zondag weer veel bezoekers heeft getrokken, was één groot feest. Kijken in de keuken van kunstenaars; dichter bij kunst kun je niet komen. En wat was het weer leuk om al die kunstenaars te ontmoeten en in gesprek te gaan over dat wat hen inspireert.

Feike Klomp en Jet Kooderings

Menigeen stapte weer op de fiets om langs de adressen te gaan, die aan de hand van de overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis waren geselecteerd. Voor Atelier de Hemelse Berg was het de laatste keer dat kunstenaars en gastkunstenaars hun werken konden exposeren, omdat het gebouw is verkocht. Onder het genot van een drankje en zoutjes werd er volop uitleg gegeven over technieken, inspiratiebronnen en kleurkeuzes. In de zonovergoten tuin van Henny Moerman-Thijssen aan de Wolfhezerweg zijn het de beelden van Marian Tiggeloven-Muller, die meteen de aandacht trekken. Het zonlicht doet de structuur van een transparant albasten beeld oplichten, wat een extra dimensie geeft. De beelden vormen een harmonieus geheel met de non figuratieve schilderijen van Henny Moerman. Haar werk is geïnspireerd op iets in de natuur, kleur of vorm, waarbij Moerman vanuit emotie werkt, veelal met acryl op doek.

Even later in de tuin bij Marian Spekreijse in Doorwerth krijgen de aanwezigen uitleg over de techniek van brons gieten. Marian is één van de weinigen in Nederland die dit beroep uitoefent en daar ook van kan leven. Ze heeft spraakmakende beelden gemaakt, maar sinds een half jaar is ze met pensioen en doet het wat rustiger aan. Haar laatste werk is dan ook 'Rust' een vrouw die languit in de hangmat ligt en relaxt. Vlak daarna sta je oog in oog met levensgrote portretten van Hannet Rodenrijs. Deze kunstenares schildert haast fotografisch en ze portretteert vaak mensen uit andere culturen. Bij Slobal village ateliers hangt een Mon Martre sfeer, buiten hangen kunstwerken aan de afrastering van het Lukassenpad, staan er bistrotafels en stoeltjes en is er muziek. Binnen hangen de kunstwerken van Bard Sloven en Jacques Blommestijn, een grote tafel nodigt uit om te gaan zitten en kletsen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fantastische zangimprovisatie van de groep Imprezo bij Kees Kool aan de Annastraat en de uitleg en demonstratie over etsen van Sonja Steenvoorden in een garage aan het Jagerspad.

In Hotspot 2.0 Renkum aan de Dorpsstraat in Renkum, het leegstaande winkelpand boven Plus Pansier, tonen drie kunstenaars gezamenlijk hun werk: Jan den Besten, Dick Reeder en John Tomasowa. In de loop van zaterdag bezoeken zowel nieuwsgierigen als kunstliefhebbers hun werken. Het werk van Oosterbeker John Tomasowa zet aan tot nadenken. Is het nou een schilderij of een foto? ,,Ik hoor dat veel van bezoekers. Toch zijn het foto's. Mij gaat het erom wat mensen erin zien, niet zozeer wat ik er zelf van vind. Ik daag als het ware mensen uit en zeg eigenlijk: kijk ernaar en oordeel zelf." Zo heeft hij een foto van een scheepsromp zodanig bewerkt dat je er eerder een schilderij in ziet, dan een foto. Opvallend is om te zien dat bezoekers soms bewonderend dan weer verbaasd naar de fotowerken kijken.

RUIMTE In dezelfde ruimte is kunstenaar Dick Reeder met kunstliefhebbers in gesprek. Hij richt zich vooral op schilderijen, aquarellen en etsen. ,,Het is de eerste keer dat ik met de Kunstroute meedoe. Samen met andere kunstenaars je werk tonen, is een opvallend onderdeel van de Kunstroute, merk ik tijdens deze dag. Verder vind ik het mooi dat ik nu meer van mijn eigen werken kan laten zien. Er is meer ruimte dan thuis. Dat geeft een mooi beeld van wat je allemaal gemaakt hebt." Eén van zijn schilderijen is een afbeelding van Fountans Abbey (nabij Ripon in North Yorkshire/Engeland). Het is een ruïne van een klooster. ,,Ik heb ter plaatse foto's en tekeningen gemaakt, en ben er thuis mee verder gegaan."

TONG Een van de pluspunten van de Kunstroute is dat bezoekers met de kunstenaars zelf in gesprek kunnen gaan. Deze laagdrempelige insteek levert soms ontspannen conversaties op. Vooral als de kunstminnenden verbaasd naar het aanbod kijken. Dat is ook het geval bij Jan den Besten. Zijn kracht ligt meer op het gebied van beeldende kunst, waar beweging deel van uitmaakt. In de exporuimte van Hotspot 2.0 toont hij een paar interactieve installaties. Hilariteit levert de 'tong uitstekende buis' op. Als je er met de vinger in de buurt komt, word je plots getrakteerd op een rode tong. De objecten van Jan den Besten zijn gemaakt van alledaagse materialen gecombineerd met elektronica.