• Marjolein Koot bij een papercut vogel

    Marc Nickel
  • Sigrid van Amerongen bij haar autobiografische beeld

    Marc Nickel

Kunstenaars op de HES en in Heveadorp

HEVEADORP Meer dan vierhonderd kunstenaars deden mee aan het Landelijk Atelierweekend. Ook op het terrein van Arnhems Buiten en in het oude schooltje van Heveadorp stelden kunstenaars hun ateliers open voor publiek.

Marc Nickel

Met de borst vooruit, het hoofd in de wind en de armen naar achteren gestoken staat de vrouw van was klaar. Haar linkerbeen zweeft een halve meter boven de vloer, alsof de vrouw er zojuist mee heeft afgezet. Van het andere been raken slechts de tenen van de voet nog de oppervlakte. De houding van een vrouw die aanstalten maakt om te vliegen heeft een autobiografisch karakter, vertelt Sigrid van Amerongen. ,,Ik werkte in het bedrijfsleven, waar veel volgens regels en een bepaald beperkt kader verliep'', zegt de beeldhouwer uit Doorwerth. ,,Ik voelde de behoefte om mijn vleugels uit te slaan.''

VRIJHEID Van Amerongen maakte ook de beeldenserie 'Ik worstel en kom boven'. In deze beelden is het proces te zien van een vrouw die worstelt, om vervolgens in het laatste beeld overeind te zijn gekomen. Ze stelde dit onder meer tentoon tijdens de Kunstroute. Het benauwde Van Amerongen dat ze kunst niet voldoende ruimte in haar leven gaf. ,,Kunst gaat mijn hele leven al met me mee.'' Ze koos voor een bestaan als professioneel kunstenaar. ,,Nu geef ik kunst écht de ruimte en voel ik de vrijheid, heerlijk.'' Ze is naast beeldhouwer ook dichter. Op 12 december presenteert ze haar nieuwe bundel in Meijer en Siegers.

VIERHONDERD Van Amerongen is een van de ruim vierhonderd kunstenaars in Nederland, die op het Landelijk Atelierweekend hun werkplaats openstellen voor publiek. Ook op het terrein van Arnhems Buiten struinen talloze kunstliefhebbers langs schilderijen, beelden en ander werk van kunstenaars uit Arnhem, de gemeente Renkum en omstreken. In het tevens op Arnhems Buiten gelegen Inspiratiehuis slenteren ze langs de papercut-vogels met 3D-effect van Marjolein Koot. ,,Ik vind het mooi om leven in papier te krijgen, door erin te snijden'', zegt ze.

THEMA'S Dieren en natuur zijn terugkerende thema's bij de kunstenaar uit Oosterbeek. Zo maakt ze monotypes, door takjes in inkt te rollen en door de etspers te halen. ,,Met name onkruid heeft mooie structuren.'' Met de opbrengsten van haar kunstwerken wil ze een Wonderkamer financieren. ,,Daar komen acht lampen in met elk twee afbeeldingen'', licht ze toe. ,,Daardoor ontstaan er schaduwen, net alsof je in een toverlantaarn staat.'' Ze maakte al eens een opzet, toen ze aan de deeltijdacademie van de ArteZ afstudeerde.

Enkele kilometers verderop siert het grafisch werk van Erica Welling de wanden in MR-Ontwerp, in het voormalige schoolgebouw aan de Middenlaan in Heveadorp. Een van de blikvangers is Unio Mystica, een serie van zes keer zes foto's van een strandgezicht in Domburg. Ze lijken hetzelfde en na langer kijken toch bijna stiekem weer anders. ,,Het zijn dezelfde foto's, maar elke serie is op ander papier afgedrukt'', legt Welling uit.