• De Poort (2009) - Leon Mommersteeg

    Scarabee

Opening expositie 10 jaar ArtBorne in Raadsgalerij gemeentehuis in Oosterbeek op 29 augustus om 15.00 uur

19-08-2019, 17:29 | Lezersnieuws | Stichting

Donderdag 29 augustus om 15.00 uur opent wethouder Jasper Verstand in de Raadsgalerij van het gemeentehuis in Oosterbeek de expositie ‘Monumenten voor één dag’ van stichting Scarabee. De tentoonstelling biedt een overzicht van de 19 ArtBorne-projecten die Scarabee van 2009 tot 2018 heeft laten uitvoeren langs de route van de Airborne Wandeltocht. Ook wordt die middag de bijbehorende publicatie gepresenteerd.

 

Inmiddels is ArtBorne een vast onderdeel van de Airborne. Met deze 'Monumenten voor één dag' wil de stichting het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het beleven van de herwonnen vrijheid nieuwe impulsen geven. Daarbij is de actieve wisselwerking tussen kunstproject en wandelaars een belangrijk uitgangspunt.

 

Het project ‘De Poort’ van Leon Mommersteeg uit 2009 was cruciaal voor de ontwikkeling van de ArtBorne-projecten. Hij ontwierp spandoeken voor boven de weg met verschillende keuzenmogelijkheden, zoals: sms/brief, kiezen/niet kiezen, man/vrouw, rechts/links. De wandelaar kon kiezen waaronder hij of zij wilde doorlopen. Het laatste spandoek vormde de ontknoping: ‘Echte vrijheid is de keuze hebben om te kiezen’.

 

Door dit werk ontdekte Scarabee het potentieel van de interactie tussen wandelaars en kunstwerk. De combinatie van ingrediënten – het enorme aantal wandelaars, de herinnering aan de oorlog, het ervaren van onze vrijheid nu en het karakteristieke landschap – leidde tot verdere exploratie van het ArtBorne-concept: grote groepen mensen aanspreken, zelfs letterlijk door een verhaal te vertellen, een vraag te stellen of wandelaars een opdracht te geven.

 

In de afgelopen tien jaar hebben kunstenaars hun 'Monumenten voor één dag' op uiteenlopende manieren vormgegeven. Zo organiseerde Beeldend Dans Theater Telder in 2013 een project waarbij hoog in de bomen stoelen waren gemonteerd met dansers, violisten en mensen die verhalen typten op ouderwetse typmachines. Samen vertelden zij verhalen van buurtbewoners, geallieerde en Duitse soldaten.

 

Alle negentien ArtBorne-projecten van de afgelopen tien jaar worden in de Raadsgalerij samengebracht en zijn daar de komende weken te zien. De gelijknamige publicatie is voor € 5,00 verkrijgbaar bij de opening van de expositie, daarna ook via de boekhandel.

 

Expositie ‘Monumenten voor één dag’ – 29/08-12/10

Gemeentehuis | Generaal Urquhartlaan 4 | 6861GG Oosterbeek

Openingstijden: ma. t/m do. 9-17 uur; vr. 8.30-12 uur

Toegang gratis via de receptie