• Betty van Gelder (links) en raymonde van santen zijn de initiatiefnemers van Kapelexpo voor kunst enzo.

    Feike Klomp Tekst

Kunst in kapel voormalig klooster

RENKUM De kapel van het voormalige klooster aan de Utrechtseweg is de komende tijd het toneel van een nieuw initiatief. De Wageningse kunstenaars Betty van Gelder en Raymonde van Santen willen de knusse kapel aan de zijkant van het gebouw omtoveren tot een plek waar kunstenaars tegen een aantrekkelijk tarief hun werk kunnen exposeren en verkopen. Komend weekend trappen beide Wageningse kunstenaars hun eigen expositie af.

Feike Klomp

Betty van Gelder en Raymonde van Santen waren al langer op zoek naar een plek waar kunst op een laagdrempelige manier in de spotlights kan staan. Van Gelder: ,,De kapel biedt mogelijkheden tot multifunctioneel gebruik. Maar omdat deze onder beheer staat van de Stichting Atelierbeheer SLAK, mag er aan de huidige staat niets veranderd worden. Enerzijds legt dat beperkingen op, anderzijds biedt dat ook de gelegenheid voor creatieve oplossingen voor een leuke expositie-opzet."

BRUIKLEEN Van Gelder en van Santen trappen 'Kapelexpo, voor kunst enzo' eerst zelf af, maar ze willen ook andere kunstenaars enthousiasmeren. ,,Wij vragen geen commissie, hebben geen winstoogmerk en geven straks de ruimte als het ware in bruikleen aan de geïnteresseerde kunstenaar." Er wordt alleen een laagdrempelige bruikleenvergoeding gevraagd.

Van Santen: ,,Een schrijver kan bijvoorbeeld ook gebruik maken van een stille ruimte om hier geconcentreerd te kunnen werken. Daarnaast willen we ook jonge kunstenaars ondersteunen." Elke drie weken wisselen de exposities. De kapel beschikt over internet. Een expositie is altijd voor eigen risico, aldus de aanjaagsters.

OPENING Eigen expositie Betty van Gelder en Raymonde van Santen: Van zaterdag 23 maart tot en met zondag 7 april. Elk weekend te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur. Zondag 24 maart vindt de officiële opening (15.00 uur) plaats. Utrechtseweg 131, Renkum. Toegang gratis. Informatie: Betty van Gelder: 06-41697182.