• Wethouder Anne Janssen.

    Anne Janssen

Kraam op de zaterdagmarkt Wageningen: 'Warm wonen zonder aardgas'

WAGENINGEN Nederland stopt met aardgas. Binnen nu en 30 jaar stappen we over op duurzame bronnen voor verwarming en koken. Hoe gaan we dit in Wageningen doen? Daarom staat er dit jaar - vanaf komende zaterdag - elke maand een kraam 'Warm wonen zonder aardgas' op de zaterdagmarkt.

In de kraam kunt u horen hoe Wageningen straks duurzaam verwarmd zou kunnen worden. Ook is er informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op wonen zonder aardgas: welke beslissingen zijn verstandig om nu al te nemen? De marktkraam staat er vanaf 16 februari, en daarna op elke 3e zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur.

DUURZAAM Wethouder Anne Janssen: ,,Er zijn nog veel vragen over hoe 'aardgasvrij' er straks uitziet en hoe we er komen. Ook voor de gemeente is het een nieuw terrein, waar de route nog niet bekend is. In Wageningen denken er steeds meer mensen actief over. Er zijn ook al verschillende initiatieven en hier ben ik erg blij mee".

WAAROM GEEN AARDGAS? De overstap van aardgas naar duurzame energie is nodig want het gebruik van aardgas draagt bij aan de klimaatverandering, menen deskundigen. Straks halen we de warmte bijvoorbeeld uit een warmtenet, warmtepompen of zonneboilers. Voor elke wijk in Wageningen zal de oplossing anders zijn. Wethouder Peter de Haan: ,,Wageningen wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat de energie uit andere bronnen moet komen dan kolen en gas; en dat we met minder energie toe kunnen. De meeste energie die we nodig hebben wordt gebruikt voor warmte."

De kraam is mede-initiatief van Rabobank Vallei en Rijn, een van de Wageningse Klimaatpartners.