• Feike Klomp Tekst

Klimaatcafé over Renkum klimaatneutraal

RENKUM De opkomst was mager, de inbreng veelbelovend. Dinsdagavond vond het eerste klimaatcafé plaats, georganiseerd door de werkgroep Klimaatneutraal Renkum vanuit de Renkumse raad. Insteek van de avond: ideeën van inwoners verzamelen die een bijdrage kunnen leveren aan een klimaatneutrale gemeente. Renkum heeft de ambitie om in 2040 geheel klimaatneutraal te zijn.

Feike Klomp

Namens de (raads)werkgroep Klimaatneutraal Renkum waren aanwezig: Ed Alofsen, Pieter Minderhoud en Henk Boon. Ook een aantal medewerkers van de gemeente was bij het café op het terras van Mieters eten & drinken aan het dorpsplein in Renkum aangeschoven. Er stonden vier thema's op de agenda: woningen, bedrijfsleven, mobiliteit en transport en hernieuwbare energie.

Klimaatneutraal in 2040. Oeps, dat is ver weg en wat houdt dat eigenlijk in? Minder afval, meer hergebruik en verlaging van de CO2 uitstoot. Los van de praktische kant, is betere bewustwording belangrijk, zo stelde een aantal aanwezigen. Renkummer Hans Hageman moet het allemaal nog zien. ,,Nul uitstoot? Dat lukt alleen als je in een hutje op de hei gaat zitten. Totaal klimaatneutraal wordt het nooit." Ed Alofsen wuifde dat enigszins weg door aan te halen dat je ergens moet beginnen en zover mogelijk moet zien te komen. Vervolgens kwam Hans Hageman met een voorbeeld uit de praktijk. ,,We kunnen veel doen om plastic afval te verminderen. Als je één of ander kabeltje koopt, zit er vaak een loei van een plastic omhulsel omheen. Waarom is dat nu nodig? "

Het kleine groepje belangstellenden kwam met opvallende onverwachte suggesties. Zo haalde iemand de wegopbrekingen aan in Renkum. ,,Waarom moet dat per se een bedrijf ergens buiten de gemeente doen? Dat moet met al die apparatuur hiernaartoe komen. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar schakel een lokaal bedrijf in." Nog een mooie: ,,Is een kunstgrasveld neutraal? Niet dus. De hele week rijden er van die tractoren overheen en hoor ik voortdurend bladblazers." Zonnepanelen dan. ,,Leuk, maar die moet je na een tijd weer vervangen, dus energieverspilling." Of: ,,Al die busjes om internetbestellingen te bezorgen."