• Foto: archief

Kleine stijging deelnemersaantal AID

WAGENINGEN Vrijdag 18 tot en met woensdag 23 augustus staat Wageningen weer in het teken van de Annual Introduction Days, beter bekend als de AID. Het is voor kersverse Wageningse studenten de makkelijkste manier om alle straatjes en steegjes van de Stad der Bevrijding op een vlotte en gezellige manier te leren kennen, dus pakt de organisatie deze editie wederom groots uit.

Bart Eulen

Het zijn voor Sophie Jansen en de andere bestuursleden van de introductieweek lange en drukke dagen, want de studenten zullen ook dit jaar in grote getalen deelnemen aan de AID. ,,Tot op heden hebben 2300 studenten zich aangemeld" begint Jansen. ,,Dat is een stijging van honderd deelnemers ten opzichte van vorig jaar. Niet een super grote stijging, maar voor ons meer dan voldoende. Wij merken namelijk dat we in de huidige bezetting namelijk ook wel tegen het maximum aantal studenten zitten die we kunnen opvangen. De universiteit groeit enorm, maar de stad Wageningen groeit nou eenmaal niet zo snel mee qua omvang."

Anders dan normaal, vindt er dit jaar op vrijdag een openingsceremonie plaats. Om twaalf uur worden alle deelnemers in de grote festivaltent verwacht, waar zowel de burgemeester als de rector van de universiteit de nieuwe studenten welkom zullen heten. ,,Het bijzondere aan de tent, is dat hij maar liefst zeventien meter hoog is. Een behoorlijk spektakel om te zien en een grote klus om op te bouwen, gezien het feit dat dit maandag al gebeurt", aldus Jansen.

Na het openingsfeest op vrijdag, volgt er een Crazy 88-tocht in het centrum op zaterdag en op zondag een sportdag op De Bongerd. Maandag en dinsdag staan er onder andere nog een barbecue en comedy night gepland, voordat de AID woensdag wordt afgesloten met de informatiemarkt en 's avonds het eindfeest in de festivaltent.

Niet alleen voor de studenten staat er iedere dag een vol programma te wachten, maar ook voor 'gewone' inwoners van Wageningen is er tijdens de AID het een en ander te beleven. Zo is er op zaterdagavond om acht uur een straattheater in het centrum te bewonderen, een onderdeel wat jaarlijks terugkeert tijdens de AID. Dit muzikale evenement zal duren tot elf uur 's avonds en zal gepaard gaan met artiesten uit alle windstreken van Europa.

In het Torckpark is voor de inwoners van Wageningen en de studenten een openluchtbioscoop georganiseerd. Iedereen kan zondagavond met haar bank of stoel aanschuiven in het park, om mee te kijken. ,,We willen alleen nog niet verklappen welke film er gedraaid zal worden" vertelt Jansen. ,,Maar het zal in ieder geval een film zijn die voor vele ogen geschikt is. In samenwerking met het Heerenstraattheater zijn we op een erg leuke film uitgekomen."

,,Het doel is natuurlijk om Wageningers kennis te laten maken met de universiteit, verenigingen en het leven in de stad" concludeert Jansen. ,,Met het huidige programma moet dat wel gaan lukken. Als bestuur zijn wij tevreden als we aan het einde van de week met een voldaan gevoel in de tent staan bij het eindfeest. We kijken er ontzettend naar uit."