• Verteller Hans Platenkamp bij Remonstrantse Kerk in Oosterbeek.

    Gerard Burgers

Kinderen aan de slag met eigen paasverhaal

OOSTERBEEK ,,Heb je wel eens meegemaakt dat iemand doodgaat? Dan kun je ook ervaren dat het leven daarna weer verder gaat. Als planten doodgaan, wordt het daarna toch weer lente. Jezus ging dood aan het kruis, maar stond weer op. Kinderen kunnen aan de hand van hun ervaringen een eigen paasverhaal maken." Dat wordt het thema van de eerste verhalenmiddag van verhalenverzinner Hans Platenkamp in de Remonstrantse Kerk Oosterbeek.

De verhalenmiddag is bedoeld voor alle kinderen in Oosterbeek en omgeving tussen 6 en 12 jaar die samen met Hans hun eigen paasverhaal willen bedenken. Over iets wat verkeerd ging en hoe dat later weer goed kwam bijvoorbeeld. En hoe dat misschien anders ging dan je had bedacht. Ze kunnen er tijdens de middag ook een mooie tekening of een schilderij bij maken. De verhalen en tekeningen worden in een mooi lijstje gedaan. Misschien wordt het zelfs wel een echte tentoonstelling.

BENIEUWD ,,Ik ben benieuwd met welke verhalen de kinderen komen", zegt Hans Platenkamp. ,,Ik wil ze vragen of er wel eens iemand in hun omgeving is doodgegaan, en of ze nog wel eens aan hem of haar denken. Want als je aan iemand denkt, is hij niet echt weg." Als je er vertrouwen in hebt, komt het wel goed. Dat is wat de bekende Oosterbeekse verhalenverzinner de kinderen wil meegeven.

De Remonstrantse kerk heeft een traditie als het gaat om vertelmiddagen. In de jaren zeventig en tachtig kwamen elke week tientallen kinderen naar de kerk om een mooi verhaal te horen. Kinderen overal vandaan en uit alle kerken. Ook kinderen die niks met de kerk hebben.

De Remonstranten willen deze verteltraditie nieuw leven inblazen. Hans Platenkamp: ,,Wat mij betreft ga ik dit een hele tijd doen. Als in het begin drie kinderen komen, is dat heel gezellig. Misschien worden dat er steeds meer.'

Platenkamp heeft in zijn lange carrière als verhalenverteller, coach en trainingsacteur veel met kinderen gewerkt. Hij heeft allerlei spellen en methodes om de fantasie van kinderen op gang te brengen. Hans pakt een stapeltje kaarten met woorden en geeft er vijf aan zijn gesprekspartner. 'Maak hier maar een verhaal van', zegt hij.

OUDERE KINDEREN Zo wil hij met de oudere kinderen ook aan de slag gaan. Dan komt het verhaal vanzelf op gang. En anders maakt hij zelf wel een beginnetje. Met pretlichtjes in zijn ogen buigt hij zich naar voren: 'Op een dag regende het nogal hard. Bij de bushalte kwam ik Jezus tegen. Ik zeg: Dag Jezus! Hij antwoordde: Dag Hans!'

Dit seizoen zijn er in de Remonstrantse kerk twee vertelmiddagen. De eerste is op zaterdag 17 maart van 15 tot 17 uur en gaat over Pasen, de tweede op zaterdag 12 mei, ook weer van 15 tot 17 uur, over Pinksteren. De Remonstrantse kerk staat aan de Wilhelminastraat 10 in Oosterbeek.

Tijdens de verhalenmiddagen krijgen de kinderen iets te snoepen en te drinken. Toegang is gratis. Meer informatie bij Marianne Willemsen, sussie2902@hotmail.com.