• Het KHO opleidingsorkest 'Da Capo' tijdens het concert in Doelum.

    Rindert Keestra

KHO brengt Fantasy & Harmony

RENKUM Het voorjaarsconcert van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek vond afgelopen zaterdag plaats in de MFC Doelum. Wát een groot gebouw, dat recentelijk in gebruik is genomen. Rond het gebouw moet nog een en ander afgewerkt worden en daardoor was het nog een eind lopen vanaf de parkeerplaats. Het was even zoeken naar de zaal waar KHO zou spelen. Op een groot podium trad eerst het opleidingsorkest 'Da Capo' aan: jonge muzikanten met een enkele muzikant van het 'grote orkest'.

Maria Koster

Onder leiding van Sander Waamelink liet het orkest een viertal nummers horen. Zo klonk het 'Jurassic Park' al heel behoorlijk. Filmcomponist John Williams heeft de fantasiewereld van een themapark omgezet in fraaie klanken.

Het was even wennen aan de zaal waar je toch anders speelt dan in een kleinere ruimte. Voor harmonieorkesten is de akoestiek heel goed: je kunt je in de forte passages uitleven en in een pianissimo gedeelte, hoe zacht dan ook, blijf je de klanken goed horen. Het stuk de 'Rainbow Warrior' gaat over de gevaarlijke missies van het vlaggenschip van Greenpeace. Kalme thema's geven de rust van de oceaan weer. Later slaat de sfeer om als walvisjagers met hun harpoenen aan komen varen. Actievoerders varen met rubberboten tussen de jagers en walvissen door en de jacht wordt beëindigd.

De muziek vertelt een verhaal, dat door de jonge muzikanten levendig wordt uitgebeeld. De cha cha cha uit het werk 'Brasiliana' neemt de bezoekers mee naar Latijns Amerika, een onderdompeling in een geheel andere sfeer. Er wordt enthousiast gemusiceerd en Waamelink heeft al goede resultaten geboekt met dit orkest. In de pauze moest je zorgen dat je niet verdwaalde in de lange gangen met veel toiletten, douches en nooduitgangen.

Onder leiding van Jurgen Nab klonken na de pauze drie mooi afgewerkte nummers, uitgevoerd door het Symfonisch Blaasorkest. In 'Four Schottish Dances' werd er een beroep gedaan op de fantasie. Zwaarddansers en doedelzakspelers typeerden de sfeer in de Schotse hooglanden, waar de zeewind door de bergen giert, afgewisseld met een zonnige zomerdag.