• Kasteelvrouwe Carine van Ketwich Verschuur bij het &-teken voor Kasteel Doorwerth

    Suzan van Loenen

Kasteelvrouwe Carine geniet van haar werk

DOORWERTH Het is chaotisch deze ochtend op het kasteel. Tussen de puzzels, verse sappen, boeken en potjes stoofvlees staat kasteelvrouwe Carine van Ketwich Verschuur. Een van de vrijwilligers die normaal het kasteelwinkeltje draait, is ziek. Vandaar dat Carine deze ochtend achter de kassa staat. ,,Dat hoort er ook bij af en toe. Werken op een kasteel is elke dag anders!"

Suzan van Loenen

Al vanaf 2002 loopt Carine hier rond. In al die jaren is er veel veranderd, maar: ,,Het kasteel blijft toch een centrale plek in de omgeving." De verbinding met die omgeving is erg belangrijk. Zo vertelt ze: ,,Al meer dan zevenhonderdvijftig jaar staat het kasteel hier op deze plek. Alle dorpen die we nu in de nabije omgeving kennen, hoorden natuurlijk bij het kasteel."

STERKE BAND Carine heeft zelf ook een sterke band met het kasteel. Ze trouwde er zelfs. Het was de eerste huwelijksvoltrekking in de torenkamer. Carine: ,,Die verbondenheid met het kasteel komt in alles terug. Het is echt mijn plek."

Ze zou dan ook niet snel ergens anders aan het werk gaan. In de zeventien jaar dat ze hier werkt, kreeg ze weleens een aanbod. ,,Maar dit is zo'n bijzondere plek om te werken. Ik ben heel trots dat ik voor Geldersch Landschap en Kasteelen mág werken."

ONDERHOUD Dat kasteel-eigenaar Geldersch Landschap en Kasteelen daarvoor zorgt, mag volgens Carine best wat meer aandacht krijgen. ,,Het kasteel heeft zorg nodig. Het moet onderhouden worden. Het moet verzorgd zijn voor de evenementen die er plaatsvinden."

MOOIE DINGEN Ook komende zomer staan er weer mooie dingen te gebeuren op Kasteel Doorwerth. Rondleidingen in de moestuin en de bijenstal, magische mythen en sagen, 'toevallige ontmoetingen' met de vroegere bewoners van het kasteel: het kan allemaal weer deze zomer. Waar Carine zelf erg naar uitkijkt?

,,Het oogstfeest. Het is niet alleen een markt en fair, maar het is echt bedoeld als feest om de oogst te vieren. Die oogst kan je breed zien. Van de moestuin, tot bijvoorbeeld de bezoekersaantallen van het kasteel. Met het oogstfeest vieren we het allemaal."

OMGEVING Producten uit de omgeving hebben een centrale plek tijdens het oogstfeest. Die samenwerkingen met o.a. de Renkumse Molen, Veld en Beek, de Seelse Bakker en vooral ook Kasteelcafé de Zalmen en de Bilderberg, zijn belangrijk voor het kasteel. Carine: ,,Ook dat is weer de verbinding die we zoeken."

SYMBOOL Die verbondenheid komt terug in het nieuwe &-teken voor de poort van het kasteel: een geel object met stalen randen. Niet iedereen is erover te spreken. ,,Maar het staat symbool voor alles wat Geldersch Landschap en Kasteelen verbindt: natuur & cultuur, collecties binnen & buiten en ook de samenwerking met bedrijven, verenigingen & bezoekers", vertelt Carine.

Ze besluit: ,,Je kan van alles invullen achter dat ene woordje 'en'. Het kasteel én… de gemeente Renkum, én… streekproducten, én… vrijwilligers, én… buurtbewoners. Het kasteel is veel meer dan het kasteel alleen."