• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

Kansen voor Airborne monument op Renkumse Heide

RENKUM Als het aan de Renkumse politiek ligt, komt er op de Renkumse Heide een monument, gedenksteen of plaquette ter herinnering aan de Airborne luchtlandingen van september 1944. De D66 diende hier tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag samen met de VVD en de PvdA een motie over in.

Feike Klomp

De motie werd door het college overgenomen. Daarmee groeit de kans dat er een monument, in welke vorm dan ook, op deze memorabele plek wordt gerealiseerd. Wethouder Erik Heinrich vindt dit een sympathiek idee, zo gaf hij tijdens de raadsvergadering aan. ,,Wij verlenen er graag medewerking aan." Ook het idee om lokale kunstenaars mee te laten werken aan de totstandkoming, wordt door b en w toegejuicht.

EENHEID Wel wees de wethouder erop dat er goed nagedacht moet worden over eenheid in uitingen rond de herdenkingen. Maar dat gaf hij puur mee als vertrekpunt voor verdere ideevorming. Verder ondersteunt de politiek het idee om Renkum Leeft en het Airborne Museum actief bij de planvorming te betrekken. Daarnaast willen de initiatiefnemers van de motie dat de uitvoering uiterlijk voor de 75ste Airborneherdenking gerealiseerd is. De politiek gaat ook op zoek naar een passende financiering, zoals bijvoorbeeld bij het vfonds.

VERRAST Helemaal leeg is Dropzone-X overigens niet, want er bevindt zich op de heide al een 'luisterkei'. Bovendien staat er ook een informatiebord. Er worden al jaren bloemen- en poppy kransen bij het eethuis gelegd. Renkum Leeft reageert via Janet Bakker verrast en verheugd op het nieuws: ,,Samen met de Pathfinder Group Europe en tal van andere prachtige organisaties hebben we de afgelopen jaren met Renkum Airborne aandacht gevestigd op de bijzondere gebeurtenissen op de Renkumse Heide in september 1944. Een monument op die plek ontbrak. Maar daar komt nu verandering in. Wij zijn blij met de steun vanuit de Renkumse raad. Op naar de invulling van dit door ons zo vurig gewenste monument."

Helemaal nieuw is het idee voor een monument daar overigens niet. Een kleine drie jaar geleden liepen Ronny Hosmus van Eethuys Airborne en Heelsumer Geert Hommes ook al met het idee rond om een replica van een anti-tankkanon vlakbij het eethuis te plaatsen, maar dat idee haalde het niet.