• Fotografie Jan Boelens
 • Fotografie Jan Boelens
 • Fotografie Jan Boelens
 • Veteranen die op uitnodiging van de Politie Sport Vereniging de 70ste Airborne Wandeltocht bij woonden bij het monument van de Soldaat en het Meisje.

  berrydereusfotografie.nl
 • Na terugkomst op het sportpark zijn deze kinderen blij met de behaalde resultaten.

  berrydereusfotografie.nl
 • Officiële start 70ste Airborne Wandeltocht.

  berrydereusfotografie.nl
 • Wandelaars van het eerste uur. Zij lopen voor de 70ste keer de Airborne Wandeltocht.

  berrydereusfotografie.nl

Jubileumeditie zorgt voor recordaantal wandelaars Airborne Wandeltocht

OOSTERBEEK De zeventigste Airborne Wandeltocht trok zaterdag een record aantal van 36.191 deelnemers. In 1987 bleef de teller op 36.028 steken. Het was prima wandelweer tijdens deze jubileumeditie. Niet te warm, niet te koud. Alleen een beetje regen in de ochtend.

Feike Klomp

De stemming zit er bij de wandelaars direct na de start goed in. Veel vrolijkheid en lachende gezichten bepalen het straatbeeld in Oosterbeek maar ook in andere plaatsen van de gemeente Renkum waar de wandelaars hun routes lopen. Onderweg valt op dat zowel gezinnen, flink veel jongeren, ouderen en groepen aan de verschillende afstanden meedoen. Soms is het door de drukte zelfs even schuifelen om vooruit te komen, maar de sfeer blijft gemoedelijk onderweg. Wandelaars raken makkelijk met elkaar in gesprek, je hebt tenslotte allemaal hetzelfde doel, dus een praatje is snel gemaakt. Dat is een fenomeen wat je bij de Vierdaagse ook ziet. Wandelen verbroedert, iedereen is gelijk. Grenzen vervagen.

 

Onderweg is er van alles te doen. Op verschillende plekken is gezorgd voor een natje en een droogje. Soms bieden bewoners langs de route drinken of wat snoepgoed aan. Een druk rustpunt is elk jaar het Duno plateau, met veel kraampjes om de inwendige mens goed te verzorgen. Ook het eendaagse kunstproject trekt daar veel bekijks, met een aantal in het oog springende kunstwerken. Bij de toiletten is het een drukte van belang, waar vooral dames lang staan te wachten bij de paar dixies. Lastig als de nood hoog is na zoveel gewandelde kilometers. Daar klinkt dus af en toe wat gemopper, maar al pratend maken de dames er het beste van. Het Duno plateau is overigens niet alleen een mooie plek om even bij te komen, je kunt er ook genieten van een fantastisch uitzicht over de Neder-Rijn. Geen straf met nog een paar kilometer voor de boeg.

 

MOE MAAR VOLDAAN Laat je deze fraaie plek eenmaal achter je, is het tijd voor een wandeling door het jarige Heveadorp (100 jaar). Onderweg kom je borden tegen met historische informatie over Heveadorp. Dat is leuk gedaan. Bovendien helpt je dat met het maken van wandelmeters. Indrukwekkend is het 'samenkomen' van de deelnemers op de Benedendorpsweg. Iedereen maakt zich dan op voor de massale feestelijke finale. Militaire groepen zetten dan nog een keer hun beste beentje voor.

Muziekkorpsen stellen zich op om de intocht nog feestelijker te laten verlopen. Indrukwekkend is het marcheren van een groep van de Koninklijke Marechaussee. Sommigen proberen dat marstempo bij te houden, maar dat is nog een hele toer als je zoveel kilometers 'in de benen' hebt. Geholpen door applaus van het publiek, bloemen en muziek wandelen alle deelnemers moe maar voldaan door de Weverstraat en de Utrechtseweg op weg naar de finish. Op Sportpark Hartenstein wachten de medailles en verkoelende drankjes. Daarna is er gelegenheid om op verschillende plaatsen na te praten en van muziek te genieten. Bijvoorbeeld op het Raadhuisplein waar Oosterbeek in Beweging een veelzijdig programma voorschotelt. Hier praten wandelaars en toeschouwers na terwijl ze genieten van live muziek. 

 

Wandelen als eerbetoon aan de zeker niet logische vrijheid is een groot goed, zo blijkt deze dag maar weer.