• Rindert Keestra

'Jong Talentklas' in de Oude Kerk

OOSTERBEEK Jonge talentvolle musici in de leeftijd van 9 tot 19 jaar musiceerden in de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg. Hieronder bevonden zich studenten van de Jong Talentklas van ArTs Arnhem. Op verzoek van de Rotaryclub Oosterbeek-Kabeljauw kwamen ze zaterdagavond naar het Oude Kerkje.

Maria Koster

De afgelopen jaren heeft de Rotary onder andere gedoneerd aan Voedselbank Neder Veluwe, Het Schild in Wolfheze, het Liefdesliederenkoor en Vliegen voor hoogvliegers. Deze avond stond in het kader van Kindervakantiekampen. Via het internet worden tweedehandsboeken verkocht ten bate van de vakantiekampen. Men verzocht de bezoekers een of meer boeken mee te brengen en achter in de kerk waren al veel boeken opgestapeld. Sandra van NIjen, feestelijk in het rood, kondigde de spelers aan en nam nog een klein interviewtje af. Eva Steens (12) speelde deel 1 van J.S. Bach onbevangen en met een mooi vibrato.

De negenjarige Christian Akopian liet enkele delen van J. Breval horen en verbaasde iedereen met de warme klanken van zijn cello, die bijna groter was dan hijzelf. Zijn broer Adam (10) speelde een Invention van J.S. Bach, een sonate van L.van Beethoven en twee etudes van F.Liszt, uit het hoofd en zeer geconcentreerd.. Ook violiste Saartje Koop (11) had geen lessenaar nodig bij het Allegro Brillante van W.ten Have. Ze werd begeleid door Meline Yeghoyan, die ook de andere musici begeleidde. Susanna Koppe(13) speelde Bach en 'Obertass' van H.Wieniawski, een interessant werk. Bente Wattel (17) liet drie pianostukken horen. Vooral de Nocturne nr 1 van F. Chopin maakte indruk. Zij begon op haar achtste met pianolessen en haar spel is lichtvoeting en met veel aandacht voor de dynamiek.

Twee fluitisten zorgden voor een aparte sfeer in de kerk. Marjet Vruggink (15) koos voor 'Syrinx' van C. Debussy en Firiël Werners (19) had een voorkeur voor G. Donizetti. Adam en zijn moeder Meline besloten de avond met een vurig 'Libertango' van A. Piazolla.

Er volgde een daverend applaus. Als er een jury aanwezig zou zijn, dan was de keuze moeilijk, maar Iedereen kreeg een boekenbon en er werd nog met een drankje en hapje nagepraat. Ook werd alvast een kaart getoond met het bedrag van 1.200 euro dat al binnenkwam.