• Albert Ziëck en Eline Aelmans exposeren samen tijdens de Kunstroute.

  Marc Nickel
 • Albert Ziëck en Eline Aelmans exposeren samen.

  Marc Nickel
 • Albert Ziëck en Eline Aelmans bij hun werken 'het kerkje' en 'de appel van Troje'

  Marc Nickel
 • Albert Ziëck en Eline Aelmans bij de aankondiging in de voortuin met de exposerende kunstenaars bij Albert Ziëck thuis.

  Marc Nickel

Jong en oud bij Kunstroute

RENKUM Kunstenaars in de gemeente Renkum exposeren voor de twintigste keer hun werken thuis of in publieke ruimtes. De jubileumeditie wordt op 1 en 2 juni opgesierd door junior kunstenaars. Onder hen Eline Aelmans (17), die haar kunstwerken tentoonstelt bij Albert Ziëck.

Marc Nickel

De hagelwitte arm komt tevoorschijn, strekt zich uit en lijkt de bezoeker een gouden appel aan te reiken. De appel is echter deels verrot en er loopt een straaltje bloed over de spierwitte duim. In het rotte deel kan de oplettende kijker een kleine afbeelding van een paard ontwaren.

Het paard verwijst naar het Paard van Troje, een bekend verhaal uit de Griekse mythologie. ,,Het kunstwerk is de Appel van Troje'', zegt Aelmans. ,,Ik houd van de Griekse mythen.'' Ze exposeert tijdens de Kunstroute op 1 en 2 juni met haar ruimtelijk werk, schilderijen, tekeningen en foto's bij collega-kunstenaar Albert Ziëck.

Aelmans (17) is een van de vijf individuele junior kunstenaars, die tijdens de jubileumeditie van de Kunstroute op 1 en 2 juni meedoen. De organisatie besloot om de twintigste editie hiermee op te sieren, nadat tiener Gijs Pennekamp vorig jaar al succesvol deelnam.

Als tienjarig meisje kwam Aelmans al tijdens de Kunstroutes bij Ziëck over de vloer. ,,Toen was ik al enthousiast om mee te doen'', herinnert ze zich. ,,Als je toen had gezegd dat we nu naast elkaar zouden exposeren, zou ik je hebben uitgelachen.''

Voor haar is kunst een manier om fantasieverhalen te vertellen door middel van een beeld. ,,Zo maak ik van de fantasie een werkelijkheid, dat doe ik door het vertellen van verhalen.'' Aelmans heeft standaard een boekje bij zich om ideeën te noteren.

Er hebben door de jaren heen bij Ziëck diverse kunstenaars tijdens de Kunstroute meegedaan, maar Aelmans is de jongste van het stel. Dit jaar exposeren ook Michel Halleen met beelden, Hein Heijnekamp met keramiek en sieraden en Henk Moll met foto's op de Kerkstraat 44.

Er valt al jaren meer te beleven op dit adres tijdens de Kunstroute. Zo was onder meer dichter Mieke Mintjes vaste gast en schoof cartoonist Deborah van Aragon ook aan. ,,Haar cartoon hangt nog in mijn kamer'', zegt Aelmans.

Deze editie wordt muzikaal opgesierd door de band Blue Bird Jazz, met jazz en easy listening. Ziëck exposeert inmiddels voor de twaalfde keer op rij, de eerste keer in 2007 nog alleen. ,,Er kwamen gelijk enkele honderden mensen kijken'', zegt hij. ,,De keren erop wilde ik hen meer bieden met variatie.''

Hij schildert puur uit zijn gevoel. ,,Ik zie iets, denk erover na en bam er ontstaat een beeld in mijn hoofd'', beschrijft hij zijn intuïtieve werkwijze. Dit jaar stelt hij onder meer werken uit de serie Beestenboel tentoon.

Qua vrolijke kleuren heeft het iets weg van zijn serie Only Happy People, waarin hij personages in bekende werken voorzag van een ludiek lachend gezicht. In de overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis valt zijn schilderij 'Het kerkje' van het kerkje aan de Rijn te bewonderen, met weer een compleet andere stijl en kleuren.

De Kunstroute is op 1 en 2 juni, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Meer info: kunstroute-renkum.nl