• Christien Bartels

Jeroen Dijsselbloem neemt luxe wijn in ontvangst

WAGENINGEN Buiten genieten van wijn, een blindproefwedstrijd, met blote voeten op druiven stampen, een rondleiding door de wijngaard en genieten van sfeervolle live muziek. Genoeg te beleven op het oogstfeest van het Wagenings Wijngoed. Daarnaast mocht afgelopen zondag niemand minder dan Jeroen Dijsselbloem namens één van de vrijwilligers van het Wagenings Wijngoed en wijngaardenier Esther Schoenmaker een luxe fles zogeheten Regent Barrique in ontvangst nemen. Hij is er blij mee, dat is te zien. "Van de oogst uit 2015" weet weekendgastvrouw Laura van den Boogaard van het Wagenings Wijngoed te vertellen. "Deze wijn heeft maar liefst tien maanden op eiken gelegen."

Tijdens deze dag staan de zintuigen centraal: ruiken, proeven en genieten.,,Landelijk vinden de open wijngaarddagen plaats, maar wij vieren vooral dat het oogstfeest is", aldus van den Boogaard. Een groot deel van de oogst is binnen, maar speciaal voor deze dag hangen er nog voldoende druiven om te proeven.

Niet iedereen kent de wat achteraf gelegen wijngaard op de Wageningse berg, terwijl deze plek juist heel erg voor de Wageningers is waar ze kennis kunnen maken met het wijngoed. "We doen alles voor een lekkere wijn en luisteren goed naar wat bezoekers van de wijn vinden. Je kunt hier lekker zitten, nippen van wijn en ook kinderen kunnen mee. Voor hen is er limonade."

Het Wagenings Wijngoed bestaat al sinds 1998. Sinds twee jaar is het een stichting geworden. ,,Twee particuliere eigenaren wilden de wijngaard heel graag in stand houden. Niet vanuit winstoogmerk, maar omdat het een prachtige plek is", legt van den Boogaard uit. ,,Tientallen vrijwilligers werken er met plezier."

Bovendien is de wijngaard biologisch en worden de planten niet uitgeput. ,,We houden de oogst per plant bescheiden. Liever wat minder druiven aan een plant dan heel veel. Zo krijg je meer smaak. Ook aan de vele vlinders is te zien dat we hier niet spuiten."