• Bart Eulen

Ivanka de Ruijter ziet Theekoepel als onderkomen wel zitten

WAGENINGEN De gemeente wil af van de monumentale theekoepel, gelegen aan het Torckpark. Partijen met een duurzaam idee, waarbij het belang van de stad niet wordt vergeten, maken kans om het over te nemen. Als het aan stadsdichter Ivanka de Ruijter ligt is de Theekoepel binnenkort haar schouwtoneel. Samen met vele andere creatieve geesten, die behoefte hebben aan een standplaats.

Bart Eulen

Het is ergens halverwege de achttiende eeuw. De fortuinlijke Gijsbert Carel van Hogendorp koopt - op loopafstand van zijn woning aan de Boterstraat - een perceel aan de stadsmuur en laat er een achthoekig koepeltje bouwen. Terwijl de heer des huizes zorgt voor het brood op tafel, is het voor zijn vrouwelijke wederhelft een plek om even tot rust te komen. Met een kop thee, uitkijkend over de uiterwaarden en de Rijn.

Het is ruim tweehonderdvijftig jaar later. Stadsdichtster Ivanka de Ruijter komt door het drassige gras aanlopen en opent de theekoepel. En hoewel het pand in 1990 nog grondig gerenoveerd is, schreeuwen de verrotte kozijnen, verschilferde muren en kapotte vloer om wat menselijke verzorging.

NIEUW BESTEMMING ,,Het is zo zonde dat het pand na de verbouwing nooit echt een functie heeft gekregen”, begint De Ruijter, die als geboren en getogen Wageningse het gebouw - gelegen aan het Wallenpad - al haar hele leven kent. Samen met voormalig stadsdichter Martijn Adelmund maakt ze zich daarom hard voor een nieuwe bestemming in de koepel. Voor haarzelf en alle andere Wageningers die een plek zoeken om hun ideeën te bedrijven.

De Ruijter opent de bordesdeuren en staart naar buiten. ,,Wat zou het toch fantastisch zijn om dit als podium te kunnen gebruiken, wanneer ik mijn gedichten voordraag. Dat het park volloopt en mijn publiek hier samenkomt.”

'WATERKOKER' Samen met collega-dichter Adelmund probeert ze het gebouw daarom onder de aandacht te brengen. ,,Als stadsdichter mag je mensen verbinden en belangrijke dingen aanstippen, die misschien wel aan het oog van het grote publiek ontglippen. Wij willen niet de voortrekkers van deze plannen zijn, maar de waterkoker, die het onderwerp warm maakt, zodat het kan worden uitgeschonken. Er zijn heel veel inwoners van Wageningen bij wie dit gebouw wel aan het hart gaat. Als je die mensen een kapstok biedt, kunnen ze misschien integreren in het plan.”

Naar verluidt zijn er inmiddels meerdere partijen geïnteresseerd in het pand, waaronder de lokale horeca. De Ruijter ziet het pand echter liever als creatieve broedplaats. ,,Van spreken, vergaderen en preken, tot repeteren, exposeren en mediteren. Je kan hier zelfs trouwen, met het prachtige uitzicht en bordes. Een deelruimte - zoals er tegenwoordig ook deelfietsen bestaan.”

VERBINDEND Voor De Ruijter, die Nederlands studeerde en momenteel bij boekhandel Kniphorst werkt, voelt de campagne rondom de Theekoepel als een van haar taken als stadsdichter. ,,Mijn verbindende functie vat ik graag breder op dan alleen het schrijven van gedichten. Het is absoluut geen verplichting, maar mijn publiek voelt voor mij als een stok achter de deur. Ik kan op poëtische wijze voor een ander perspectief zorgen.”