• Tijdens het festival is de kunst van Perzische dans uit Iran te zien. Bron: Helia Persian Dance

    Bruno Botelho Silva.
  • Tijdens het festival is de kunst van Perzische dans uit Iran te zien. Bron: Helia Persian Dance

    NAQASH

Internationaal Cultureel Festival in Wageningen

WAGENINGEN Een aantal enthousiaste Wageningers heeft de handen ineen geslagen om een maar liefst vier dagen durend Internationaal Cultureel Festival te organiseren over Iran, durende van 5 tot en met 8 juli. De gehele opbrengst gaat naar twee goede doelen, in Wageningen en in Iran. Film, kunst, dans, muziek, eten, historie en poëzie staan centraal tijdens deze dagen in Movie W en theater Junushoff. Een bekende Iranese cabaretier, Farbod Moghaddam, winnaar van het Leids Cabaretfestival 2018 komt naar Wageningen. Op 6 juli is een gratis toegankelijke kunstexpositie. De week wordt afgesloten met 'De Democratische Tafel, een ludieke variant op de bekende 'Tafel van W'.

Christien Bartels

Masood Eslami, Ria Wigt, Grietje Zeeman, Joke van Erkel en Ziba Nillan willen graag om de twee jaar een internationaal cultureel festival organiseren in de stad, waarbij steeds wordt gekozen voor een relatief onbekend land. ,,Doel is dat Wageningers kennismaken met culturele aspecten waar we vaak geen weet van hebben. In tegenstelling tot het vaak negatieve beeld of berichtgeving die in de media overheerst." De eerste keer is gekozen voor Iran. Iran is een land met een bijzonder rijke geschiedenis en cultuur, afkomstig uit het oude Perzië.

,,Ook nu is daar nog veel van te merken", weet Van Erkel te vertellen door een reis die ze pas geleden naar het land heeft gemaakt. "Ondanks de huidige politieke situatie leeft hier een enorm rijke en sterke cultuur. De mensen leven hier met hun ogen en oren wijd open en ondanks dat het verboden is, worden er op de hoeken van de straat gedichten gezongen." Wigt praat over de oude geschiedenis: ,,Mensen blijken eeuwenlang veel verder ontwikkeld te zijn geweest dan wij. Kijk naar de prachtige oude gebouwen en cultuur. Allerlei zaken gebruiken we nog in het dagelijks leven, zoals wiskunde."

In Wageningen blijkt enorm veel draagvlak te zijn voor de organisatie van een internationaal cultureel festival over een land als Iran. Eslami, zelf gevlucht uit Iran, en inmiddels al vele jaren wonend in Wageningen had de wens om het oude en nieuwe land te verbinden, en dit te presenteren. Hij vond binnen no time mensen en partijen die zich hier heel graag bij wilden aansluiten. ,,Het is bijna vanzelfsprekend om dit in Wageningen te doen. Mensen zijn het hier al gewend, vinden het interessant en er zijn al vaker events georganiseerd. Wakker maken hoefde ik ze niet meer, vrijwilligers hadden slechts een prikkel nodig om mee te helpen." Wigt benadrukt: ,,We hebben de ervaring dat Wageningen goed om kan gaan met allerlei nationaliteiten. Zodoende past een internationaal cultureel festival heel goed."

De club is blij dat ze zowel een goed Wagenings als Iranees goed doel hebben gevonden. "Via de droomreiscommissie zorgen we dat gezinnen die dit zich dit normaal gesproken niet kunnen veroorloven, naar een attractiepark kunnen. Zij zijn hiervoor benaderd. We hopen op drie uitjes, één daarvan kan al doorgaan!" Verder gaat er geld naar een tehuis voor gehandicapten in de geboorteplaats van Eslami.

Voor kaarten: cityofcultures.com.