• Rindert Keestra
  • Rindert Keestra

Intercontinental Ensemble in de Concertzaal Oosterbeek

OOSTERBEEK Met meer dan zestig concerten staat de NJO Muziekzomer (Nationaal Jeugd Orkest) ook deze zomer weer garant voor de mooiste klassieke muziek op de leukste locaties van Gelderland. Met verschillende orkesten, ensembles, sprookjesachtige opera's en dansvoorstellingen wordt het weer volop genieten.

Maria Koster

Tijdens de vorige NJO Muziekzomer lieten musici van het Intercontinental Wind Quintet horen wat ze konden en men was erg enthousiast. Maandagavond traden ze op in de Eventtheater Concertzaal. Ditmaal met strijkersversterking. Als nonet kunnen ze nog meer en ze nemen de luisteraars mee naar alle hoeken van de aardbol. Hun filosofie is dan ook dat muziek geen grenzen kent. De zaal was goed bezet en men genoot van deze talentvolle jonge musici.

Van Claude Debussy werd de Suite Bergamasque uitgevoerd. Violist Spyckerelle: „Dit staat nog niet zo lang op onze lessenaar". Het forse begin ging over in het lichtvoetige menuet, waar ook humorvolle loopjes in voorkwamen. In de 'Clair de Lune' konden de musici even bijkomen van de opwinding in het vorige deel om daarna weer op te leven in de 'Passepied'. De Cantos de Espana van Isaac Albéniz was een uitdaging, want de ritmische passages vragen om alertheid en een hecht samenspel. De sfeer werd goed getroffen in deze warmbloedige compositie.

Na de pauze volgde de Symfonie nr 2 van Ludwig van Beethoven. De bewerking voor deze kleine bezetting oogstte bewondering bij de bezoekers. Om een groot orkest na te bootsen is best een opgave. Het was bijzonder dat dit bekende werk in deze vorm te horen was. De balans was prima en er werd voldoende aandacht besteed aan de dynamiek. In het Larghetto voerden de violen de boventoon, nadat de blazers in het Adagio soleerden. Beethoven schreef deze symfonie toen hij kampte met zijn naderende doofheid. Geen luchtigheid in dit werk, maar onverwachte inzetten en in de Finale werd de spanning opgevoerd, die tot een ontlading kwam. En na de laatste felle akkoorden werden de musici beloond met een langdurig applaus.