• Christien Bartels

Interactieve huisjes met eigen boodschap

WAGENINGEN In de bibliotheek zijn tot en met 2 februari een vijftal interactieve miniatuurhuisjes te bekijken. De kunstzinnige huisjes zijn onderdeel van een tentoonstelling van de Maakfabriek over thuis en onderweg zijn. Elk hebben ze een andere boodschap die vrij is voor eigen interpretatie.

Christien Bartels

Dienke Groenhout en Oscar Meijer van de Maakfabriek werden geïnspireerd door een reis van een jaar lang die ze twee jaar geleden maakten met hun vier kinderen. Ze bezochten onder andere Japan, Vietnam, Thailand, Colombia, Ecuador en Peru. Het werd niet zomaar een wereldreis. ,,We wilden iets doen en niet alleen de toerist uithangen." Dat gebeurde in de vorm van educatieve kunstprojecten.

AVONTUREN Op 26 januari om 18.30 uur vertellen Groenhout en Meijer in de bibliotheek meer over hun avonturen en educatieve projecten op reis. Ze zijn graag een inspiratiebron voor nieuwsgierige mensen. Woensdag 24 januari om 14.00 uur is er een rondleiding langs de interactieve huisjes voor kinderen en jongeren. De vijf huizen laten zien hoe het gezin het bezoek in de verschillende landen ervaren heeft.

Groenhout: ,,We kregen veel vragen over hoe we onze reis georganiseerd hebben en hoe we bijvoorbeeld subsidie kregen voor projecten. We hebben ons huis in Wageningen onderverhuurd en zijn gewoon vertrokken."

Met slechts drie startcontacten in het buitenland ging het vervolgens vanzelf. Zij brachten hen weer in contact met nieuwe mensen. Groenhout: ,,Het leukste project komt van een kindertehuis in Colombia. Met de kinderen maakten we een audiotour voor de wijk die in het Colombiaans letterlijk 'verdrietige wijk' heette." De wijk kreeg een hele andere beleving.

DENKEN IN MOGELIJKHEDEN De reis paste goed bij de filosofie van de Maakfabriek. ,,Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen", aldus Meijer. En écht iets maken, wat Groenhout van belang vindt. ,,Dat levert altijd iets verrassends op." Daar ging ze weer terug in Nederland mee door. Vorig jaar begon Groenhout met het maken de huisjes. In de bibliotheek zijn een Thaïs huisje, Japans huis, een Peru/Ecuador-tenthuisje, een Colombiaan futuristisch ogend huis, maar ook een Nederlands huisje te bezichtigen. Allen hebben ze een interactief kijkdooseffect. Zo hangt het Nederlandse huisje vol klokken en zijn in het Japanse huisje manga prints te zien.