• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

Informatiecentrum Renkums Beekdal feestelijk geopend

RENKUM De officiële opening van Informatiecentrum Renkums Beekdal was na jaren van voorbereiding afgelopen zaterdag eindelijk zover. Er vonden ook openingshandelingen plaats van het Hartensepad en het Kabouterpad en het nieuwe gebouw voor de vrijwilligersgroepen werd in gebruik genomen. Om de opening een vrolijk karakter te geven, gaf Circus Klomp een voorstelling.

Feike Klomp

Ondanks het matige weer was er een grote opkomst. Niet onlogisch, bij de totstandkoming van Renkums Beekdal zijn vele vrijwilligers en organisaties betrokken geweest. Daarom waren er talloze toespraken. Een bijzonder effect gaf de tribune. Deze is gemaakt van jutezakken met beton erin, ontworpen door kunstenaar Jan van IJzendoorn. De blauwe kleur symboliseert het water.

Adviseur Dirk van Uitert trapte het openingsritueel af door iedereen te bedanken die aan de vervolmaking van Renkums Beekdal hebben meegewerkt. De voorzitter van Stichting Renkums Beekdal, Charley Erkens, deed dat natuurlijk ook en wees op de drie kernwaarden van het Informatiecentrum: informatie, participatie en educatie. Vervolgens vond de opening van de nieuwe kapschuur plaats, tevens de thuisbasis voor de vrijwilligers. Wethouder Wendy Ruwhof wees op het belang en de meerwaarde van het natuurbelevingscentrum voor de gemeente Renkum. ,,Als de gemeente Renkum toeristen verwelkomt, is het van belang dat er wat te beleven is. Daar zal het Renkums Beekdal een belangrijke rol in spelen."

Daarna was het moment aangebroken om het Hartensepad te openen. Dat is een klompenpad van veertien kilometer. De openingshandeling werd verricht door wethouder Wendy Ruwhof en Arjan Vriend, directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Dit 67e klompenpad voert de wandelaar door een uniek beekdal, over landgoederen en langs beken en sprengen. Bovendien kan een combinatie worden gemaakt met het Molenbeeksepad en het Wageningse Engpad.

Aan het begin van de middag was het tijd voor de kinderen, want toen vond de opening van het Kabouterpad plaats. Daar had vooral vrijwilligster Gabriella van der Linden haar ziel en zaligheid in gestopt. Het Kabouterpad is niet zozeer zoveel kilometer lang. Nee, de allerkleinsten zien tijdens 635 voetstapjes het verhaal van de puntmutsjes. Wat is het verhaal? Honderden kabouters zijn pas vanuit IJsland op expeditie in het Renkums Beekdal aanbeland. Een pittige tijd voor de kabouters breekt aan, maar gelukkig krijgen ze hulp van veel trekvogels en andere dieren. Dat scheelt dan weer. Om klokslag 14.00 uur mochten twee kinderen een lintje doorknippen en was het Kabouterpad geopend. Hier zit natuurlijk ook een andere gedachte achter. Gabriella van der Linden, zij is onder andere als natuurcoach verbonden aan de Dr. Jac. P. Thijsseschool: ,,Het doel is om kinderen op en speelse manier bij het beleven van de natuur te betrekken. Bovendien zien kinderen juist vaak die kleine details in de natuur."

Eind januari vond de officiële overdracht plaats van Staatsbosbeheer naar Stichting Renkums Beekdal. Vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en de stichting ondertekenden bij die gelegenheid de overeengekomen samenwerkingsafspraken, een huurovereenkomst en een gebruiksovereenkomst voor de boomgaard. In juli 2014 is de stichting voor informatie, educatie en participatie opgericht.