• Koen Wilmink

Hitteplan van kracht in Renkum en Wageningen

RENKUM/WAGENINGEN Om de hitte enigszins te ontlopen zochten mensen de afgelopen dagen het verkoelende water van de Nederrijn op.  Die verkoeling konden ze goed gebruiken met temperaturen van plus dertig graden. Ook bij het Renkumse Veer waren veel mensen die om de zo veel tijd een speedbootje, met of zonder waterskiër (foto), voorbij zagen komen.

HITTEPLAN Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen in verschillende provincies, waaronder Gelderland, heeft gezondheidsinstituut RIVM het 'hitteplan' afgekondigd.  Vandaag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen in het binnenland tot 36 graden. De nacht van zondag op maandag was een tropische nacht. Het werd niet kouder dan 20 graden. In de loop van de ochtend warmde het ook snel weer op, het wordt in het zuidoosten al voor het middaguur 30 graden. Komende nacht blijft het ook tropisch warm met minima rond 20 graden.

KWETSBARE GROEPEN ,,Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken'', aldus het RIVM.