• Burgemeester Schaap verbindt, onder toeziend oog van het publiek, de witte linten en opent daarmee de White Ribbon Mile.

    Suzan van Loenen

White Ribbon Mile geopend

OOSTERBEEK Een mooi aangeklede zaal, een hoop rumoer, mensen die van hot naar her vliegen om de laatste dingen te regelen: zó zien de laatste minuten voorafgaand aan de opening van de White Ribbon Mile, de wandelroute die mensen moet herinneren aan de terugtrekking van soldaten na de verloren Slag om Arnhem, eruit. De initiatiefnemers van het project werkten maanden toe naar deze opening. Terwijl zij vele handen schudden, neemt het publiek langzaam plaats in het Eventtheater Concertzaal Oosterbeek.

Suzan van Loenen

Niet veel later luistert iedereen in de zaal aandachtig naar de woorden van Willem van de Wardt. Hij was zestien toen de geallieerden Oosterbeek bereikten en de bevrijding van hun dorp dichtbij leek. Maar een paar maanden later werd hij gedwongen Oosterbeek te verlaten: de Slag om Arnhem was verloren. Vanuit een bruinleren zetel vertelt hij over de dagen van die opmars én terugtrekking van de soldaten in de straten van Oosterbeek.

Na het ooggetuigenverslag van Van de Wardt, het deel van de middag dat de Seniorenbond Renkum organiseerde, is het tijd voor de officiële opening van de White Ribbon Mile. Initiator Fedde Makkinga vertelt over het project dat hem zo na aan het hart ligt en waar hij zoveel tijd en energie in stak de afgelopen maanden. Het project dat ,,geen oorlogje spelen, maar het vertellen van een verhaal" is.

Jan Vierdag, die een boekje creëerde met het verhaal van de White Ribbon Mile, komt ook aan het woord. Angelique Krüger, presentatrice in de korte film over de White Ribbon Mile, spreekt met regisseur Joop Bal over de totstandkoming van de film. Maar het echte hoogtepunt van de middag is uiteraard de officiële opening van de White Ribbon Mile. Met Krüger en Bal naast zich verbindt burgemeester Agnes Schaap twee van de witte linten die zo centraal staan in dit project.

Met een stevige knoop en de woorden 'Ik verklaar de White Ribbon Mile voor geopend' kan de film over de terugtrekkende soldaten, door de Oosterbeekse bossen over de Rijn naar Driel, beginnen. Geruisloos kijkt de zaal naar hét slotstuk van alles wat het project White Ribbon Mile vormt: een route die geïnteresseerden tot 27 september naar de oever van de Rijn brengt, een lespakket voor scholen, een boekje met het verhaal van de terugtrekking én een film die het verhaal in beeld brengt. De terugtrekking van soldaten, na het verliezen van de Slag om Arnhem, leek bijna een vergeten stukje geschiedenis. Totdat een paar mensen besloot dat dit stuk Oosterbeekse geschiedenis niet verloren mocht gaan. En dat zal na deze middag zeker niet gebeuren. Het toegestroomde publiek is onder de indruk en blijft erover napraten terwijl ze de zaal verlaten. Een aantal mensen besluit de route naar de Rijn gelijk te wandelen. De White Ribbon Mile zal voorlopig niet meer vergeten worden.

De route van de White Ribbon Mile is tot 27 september open en start bij de Oude Kerk in Oosterbeek. Meer info: www.whiteribbonmile.wordpress.com.