• Gemeente Renkum

Tenstoonstelling unieke Horsa Glider in Oosterbeek

RENKUM Dit jaar staat gemeente Renkum stil bij de 75ste herdenking van Operation Market Garden met een speciaal en uitgebreid programma. Gemeente Renkum was het middelpunt van deze slag in 1944. Doel van de extra activiteiten is om inwoners en belangstellenden – naast herdenken – te laten beleven wat de impact hiervan was om zo te blijven beseffen voor de toekomst. 

In gemeente Renkum zijn jaarlijks veel initiatieven vanuit de samenleving, groot en klein, die bijdragen aan het herdenken van operatie Market Garden. Tijdens het 75ste herdenkingsjaar is er naast de bestaande activiteiten een aantal extra initiatieven door inwoners genomen. Een voorbeeld hiervan is de White Ribbon Mile: een korte wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan de terugtrekking van de Britse en Poolse soldaten in de nacht van 24 op 25 september 1944 na het mislukken van de Slag om Arnhem. Deze route in Oosterbeek is niet alleen te bewandelen maar ook in beeld gebracht.

Uiteraard zijn de jaarlijkse officiële herdenkingen en bijeenkomsten ook een belangrijk onderdeel van het programma. Zo is er op zaterdag 7 september de Airborne Wandeltocht. En is er op 22 september de herdenking op de militaire begraafplaats.

ZWEEFVLIEGTUIGEN Vanaf 7 tot en met 25 september wordt een Horsa zweefvliegtuig in Oosterbeek tentoongesteld (foto). Het gaat om een Airspeed Horsa MK1 zweefvliegtuig dat op het veld tegenover het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek komt te staan en door het publiek bezocht kan worden. 

Er is relatief weinig bekend over de rol van de houten zweefvliegtuigen en hun piloten. Tijdens Operation Market Garden zijn 629 Airspeed Horsa Gliders en 38 andere zweefvliegtuigen ingezet in de regio Wolfheze en Nijmegen. Daarvan maakten 623 gliders een succesvolle landing. De zweefvliegtuigen – zonder motorische aandrijving - vervoerden 5329 militairen, jeeps, kanonnen, aanhangwagens, motorfietsen, fietsen en zelfs een bulldozer. Om de rol van dit iconische zweefvliegtuig beter bekend te maken onder de inwoners van de gemeente maar ook bij het grote publiek, ondersteunt gemeente Renkum dit initiatief.

Er is al veel belangstelling voor de tentoonstelling, ook vanuit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting komt er een groot publiek op af. Om dat in goede banen te leiden zijn veel vrijwilligers nodig die als gastvrouw of gastheer kunnen optreden. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers; horsa@renkum.nl.

AIRBORNE AT NIGHT In de avond van vrijdag 13 en zaterdag 14 september gaan de bezoekers op het Raadhuisplein in Oosterbeek terug in de tijd. Met behulp van een unieke videoprojectie worden alle bezoekers meegenomen in de Airborne geschiedenis en specifiek in die van de gliders. Renkum heeft ervoor gekozen om in dit kroonjaar dit markante vliegtuig met de heldhaftige Glider Pilots in een videomapping op het gemeentehuis in Oosterbeek te eren. Mr. Beam, gespecialiseerd in videomapping en bekend van haar visual van Jeroen Bosch, heeft het verhaal van de gliders op een bijzondere manier geanimeerd. De projectie wordt elke 20 minuten op speciaal gecomponeerde muziek vertoond. Een nieuwe unieke manier om de impact van de Slag om Arnhem te laten voelen aan een breed publiek.

Meer informatie over activiteiten op de website.