• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Historisch Genootschap Redichem exposeert over drinkwater in Renkum

RENKUM ,,Welkom in het kleinste museum van Renkum en misschien wel van Nederland", aldus ijsmeester Joop van den Gronden op de vlonder van de ijsbaan, waar in de kantine van de IJsvereniging Vooruit door het Historisch Genootschap Redichem wordt geëxposeerd. Hij demonstreert er juist een waterpomp, terwijl een bezoeker de term 'twee emmertjes water halen' letterlijk ten uitvoer brengt. Het zijn een tweetal attributen die de expositie 'Drinkwater in Renkum', luister bij zetten.

Dick Martens

,,Aan de hand van oude foto's en bijvoorbeeld ook aan advertentieteksten, laten wij zien hoe het gesteld was met de Renkumse drinkwatervoorziening door de jaren heen", vertelt van der Gronden. ,,Maar er is ook een nagebouwde dorpspomp te zien."

GESCHIEDENIS Het Historisch Genootschap Redichem is een vereniging van Renkumers. ,,We zijn als Historisch Genootschap Redichem (HGR) opgericht op 5 juni 1996", legt Lambert van Gils uit. ,,Daarvoor waren we, sinds 1983, een genealogische vereniging. Wij willen de geschiedenis van de 6 dorpen in de gemeente Renkum, levend houden. Dat doen we door jaarlijks exposities en lezingen over Renkum te houden. Daar waren onder andere Het Beekdal, de Nieuweweg en een actueel onderzoek over oorlogsslachtoffers in de gemeente Renkum, de thema's."

WATERPOMPEN Nu werd er dus gekozen voor de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Renkum, met name 'hoe was dat vóórdat de waterleiding er was en wanneer is die begonnen? ,,Je staat er normaal niet bij stil. Het water is er gewoon, als je de kraan opendraait. Hoewel het onderwerp niet erg fotogeniek is, waarschijnlijk omdat het zo vanzelfsprekend is geweest. Veel foto's zijn er niet van, maar we hebben toch nog wel wat leuk materiaal kunnen vinden.  Zo hebben we hier wat waterpompen uitgestald." De initiatiefnemers vonden in oude kranten wel opvallend veel advertenties van boerderijen en huizen die te koop of te huur stonden, waar expliciet bij werd vermeld, dat er een waterput en/of een bronwaterpomp aanwezig was.

GEVAARTE In de Dorpsstraat van Renkum vervingen 4 dorpspompen de waterputten in 1860. Hoe die dorpspompen er daadwerkelijk uitzagen is ook op de tentoonstelling te zien. ,,We hebben er eentje levensecht nagebouwd. Deze geeft weliswaar geen water, maar het is toch een indrukwekkend gevaarte zo'n pomp."  Vaak werd het water dan met een juk, waaraan twee emmers 'bungelden' naar huis gedragen. Dat moest natuurlijk zonder te morsen gebeuren. Dat kunnen bezoekers hier ook uitproberen. En je zag het zojuist op de vlonder al, dat dat zwaar was en niet echt makkelijk."

NUTTIG Dat en nog veel meer was er te zien in en om de tijdelijke expositieruimte bij de Renkumse ijsbaan. ,,Als er geen ijs is, dan kunnen we de ruimte van de kantine, toch nog nuttig gebruiken", aldus de ijsmeester. ,,We gaan dit zeker vaker doen. Ook kunnen bijvoorbeeld verenigingen, die geen eigen ruimte hebben ons benaderen, als zij kleinschalig eens wat willen organiseren of willen vergaderen. Zo kan je elkaar helpen, toch? Deze tentoonstelling is kleinschalig, interessant en er is koffie. Wat wil je nog meer."

De expositie 'Drinkwater in Renkum' is op zondag 25 augustus nogmaals te zien. Dan zijn de oude foto's, teksten en attributen van 11.00 uur tot 16.00 uur te zien in het Everwijnsgoed (Bennekomseweg 160, 6871 KJ Renkum). De toegang is gratis.