• Foto: Feike Klomp/BDU

Heelsum herdenkt Slag om Arnhem

HEELSUM In Heelsum vindt donderdag 17 september de jaarlijkse Airborne­herdenking plaats bij het Airborne­monument aan de Utrechtseweg. De herdenking start om 19:00 uur. Daaraan voorafgaand begint om 18:00 uur een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk Heelsum, met aansluitend om 18:45 uur een stille tocht naar het Airborne­monument.

PROGRAMMA De herdenking wordt muzikaal begeleid door de Heelsums Harmonie, door het spelen van de 'Last post' en de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk, Polen en Nederland. Speciaal aanwezig zal zijn Luitenant Kolonel Bruce Radbourne, vertegenwoordiger van the Parachute Regiment.

Burgemeester Gebben en de Directeur van de Airborneschool; de heer Koenen zullen een toespraak houden. Er wordt een gedicht voorgelezen door een leerling van de Airborneschool en kinderen leggen bloemen bij het monument, ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers tijdens de Slag om Arnhem. Na afloop is er een informeel samenzijn met koffie en thee.

MONUMENT Het in de jaren 90 grondig gerenoveerde monument is in 1945 opgericht door een spontaan initiatief van de Heelsumse bevolking. De initiatiefnemers voor het oprichten van het monument waren: Arend van de Poll, Bart Roosenboom en Piet Bodemeijer. Een paar dagen voor 17 september besloten zij op de plaats waar de Engelse para's vanuit de landingsterreinen de Utrechtseweg waren opgegaan een gedenkteken op te richten.