• Oud-wethouder Michiel Uitdehaag en zijn opvolger Dennis Gudden (rechts).

    Koen Wilmink

Gudden nieuwe wethouder Wageningen

WAGENINGEN Dennis Gudden is maandag unaniem door de raad benoemd tot opvolger van wethouder Michiel Uitdehaag, die later deze maand burgmeester wordt van Texel. Gudden blijkt bij alle partijen goed te liggen. D66-fractievoorzitter Peter Veldman noemt Gudden ,,een echte bruggenbouwer. En dat komt goed van pas met de nieuwe werkwijze (politieke avonden ipv raadsveragdering, KW)." Volgens Veldman waren er zeven kandidaten voor de wethouderspost, waarvan met vier daadwerkelijk een gesprek werd gehouden. Gudden is vandaag begonnen aan zijn nieuwe baan.

 

Koen Wilmink

 

De benoeming van Gudden (36) als wethouder van de portefeuilles participatie, economie, financiën en openbare werken komt niet als verrassing. De collegepartijen D66, GroenLinks en de Stadspartij en alle oppositiepratijen lieten eerder al blijken achter de benoeming te staan. Peter de Haan, voorzitter van de benoemingscommissie, roemde Gudden om zijn transparante optreden in het verleden. ,,Dat heeft hij hoog in het vaandel staan. Ook heeft hij een grote binding met de stad."

 

Gudden is geen onbekende in de Wageningse politiek. Hij was van 2008 tot 2010 commissielid voor D66 en stond in 2010 aan de wieg van het openbare coalitieonderhandelingen. Vanaf 2012 tot 2014 was hij bestuurslid van de D66 regio Gelderse Vallei. Daarbij bleef hij de fractie actief volgen en fungeerde binnen de partij vaak als klankbord. Met deze ervaring past hij daarmee goed in de open bestuursstijl en het transparant willen werken samen met de stad, gemeenteraad en de gemeentelijke organisatie.

 

Voordat Gudden werd benoemd werd Uitdehaag 'uitgezwaaid' met een speech van burgemeester Van Rumund. Hiuj roemde Uitdehaag onder meer om zijn open wijze van overleggen. En natuurlijk ging Uitdehaag flink door de Texelse mangel. Het gaf in elk geval aan dat Van Rumund veel waardering had voor Uitdehaag. Ook D66-fractievoorzitter Veldman haalde de nodige oude koeien uit de sloot. Uitdehaag onderging het met een glimlach.

 

Vanmiddag wordt tussen 16.30 uur en 18.00 uur in Oranje Nassau's Oord een afscheidsreceptie gehouden.