• Ebus2020.eu

Groene stroom via trolleynet

OOSTERBEEK Vanaf vandaag, woensdag 14 maart, kan het ook in Oosterbeek: elektrisch rijden op groene stroom direct uit de bovenleiding. Wethouder Jasper Verstand en Arnhemse wethouder Geert Ritsema openen vandaag op het Raadhuisplein in Oosterbeek een laadpunt voor elektrische auto's. Dit laadpunt is geïntegreerd in de mast van de trolleybovenleiding.

De opening is een vervolg op het laadpunt dat in mei vorig jaar is geopend in de Arnhemse wijk Schuytgraaf, ontwikkeld door het project E-bus 2020 Smart Trolley Grid. In dit project wordt onderzocht hoe bestaande trolleybovenleidingen ingezet kunnen worden voor het opladen van elektrische voertuigen.

Het project E-bus 2020 Smart Trolley Grid is een mooi voorbeeld van een project dat wordt uitgevoerd in het kader van de regionale investeringsagenda van Arnhem, Nijmegen en de Provincie Gelderland. Steden en provincie investeren hierin samen met partners onder meer in projecten en innovaties op het gebied van 'slimme duurzaamheid', met duurzame mobiliteit als belangrijk vlaggenschip.

Nieuwe technieken worden in onze regio ontwikkeld, uitgetest en opgeschaald, zo ook deze combinatie van trolley en het laadpunt voor elektrische auto's in Oosterbeek. De investeringsagenda als geheel richt zich op versterking van de economie en op welvaartsgroei in onze regio. Het gelijkstroomnet is uniek in Nederland en biedt kansen voor alle trolleysteden in Europa. Door dit trolleynet slim in te zetten kan de overcapaciteit aan groene energie worden ingezet voor het opladen van voertuigen, openbare verlichting en andere toepassingen.

Nieuw van de laadpaal in Oosterbeek is dat het hier om een vermarktbaar product gaat. Deze laadpaal laadt drie keer sneller dan de laadpaal in Schuytgraaf. Het laadpunt in Arnhem wordt in eerste instantie gebruikt door auto's van Breng-Flex en heeft als pilot gefungeerd voor de laadpaal in Oosterbeek.

Meer informatie op www.ebus2020.eu.