• Ilja van Greven

Gouden erespeld voor Jan Verwoert

WAGENINGEN Als dank voor zijn werk als consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Wageningen ontving Jan Verwoert woensdag een gouden erespeld uit handen van Roel Broer, plaatsvervangend algemeen directeur Oorlogsgravenstichting.

Verwoert nam na 21 jaar afscheid als consul. In deze rol was hij sinds 1997 de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Wageningen en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Wageningen liggen tien Nederlandse en acht geallieerde oorlogsslachtoffers begraven. Verwoert is als consul opgevolgd door Janna Bransen-Ligtenberg.

In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De consuls spelen een belangrijke rol bij het beheer en onderhoud van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 375 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen wij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld.