• Google Streetview

Glorietijden herleven in Oosterbeek en Wageningen

OOSTERBEEK Op vijf oude kastelen en landgoederen kun je in de maanden mei tot en met augustus terug naar de tijd van steenrijke kasteelheren, hardwerkende keukenmeiden en adellijke dames in sierlijke jurken. Bij Belmonte Arboretum in Wageningen, Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek en ook bij Huis Zypendaal in Arnhem, Kasteel Middachten in De Steeg en Kasteel Rosendael vindt dan vijf weekenden lang het driedaagse LandGOEDfestival plaats. Bezoekers kunnen er onder meer kunstwerken bewonderen, genieten van muziektheater en luisteren naar poëzie.

Tijdens het LandGOEDfestival speelt Muziektheater De Plaats uit Arnhem de avontuurlijke voorstelling 'Gedroomd Land'. Dit drieluik voor jong en oud is speciaal ontwikkeld voor het festival en vertelt het verhaal van een welgestelde familie. Tijdens de voorstelling kijk je in het leven van de adellieden, terwijl je je samen met de acteurs, zangers en muzikanten over het landgoed beweegt. De professionele acteurs worden op elke locatie bijgestaan door lokale fanfares, koren en ensembles. Daarnaast heeft elk landgoed een eigen randprogramma samengesteld met rondleidingen, beeldende kunst, muziek en leuke verrassingen voor kinderen.

BELMONTE ARBORETUM Zo kan publiek tijdens het LandGOEDfestival adellijk verpozen bij het Arboretum Belmonte. Test je adellijke skills, laat je fotograferen op het bordes van het oude landhuis Belmonte of wees getuige van een heus schermduel. Poeder je pruik en ga op de foto. Ervaar de hindernissen van een lakei. En leer stijlvol tafeldekken en eten hoe het 'heurt' als baron of barones. Tijdens compacte rondleidingen en mini-colleges leer je meer van het Arboretum (Botanische tuin) en als afsluiting is er een openluchtbioscoop. Vrijdag en zaterdag is er een feestelijk landgoed-diner tussen 17.30 en 19.00 uur.

TUIN DE LAGE OORSPRONG Ontdek bij Tuin de Lage Oorsprong het landschap met al je zintuigen tijdens het festival Onzichtbaar Landschap. Vanuit het thema 'onzichtbaar landschap' brengen de kunstenaars Florentijn Hofman, Attic Lab perfumes, Waag society, Gijs Verhoofstad, Isolde Venrooy en Rob Sweere aspecten van het landschap onder de aandacht die niet opvallen of soms letterlijk onzichtbaar zijn. Zij gebruiken hiervoor verschillende media; niet alleen visueel, maar ook in de vorm van geur- en geluidsinstallaties. Bezoekers worden aangemoedigd om meer van het landschap te ontdekken door te voelen, kijken, proeven, horen en ruiken.

DATA LandGOEDfestival wordt gehouden op de volgende data: Huis Zypendaal, zaterdag 11 en zondag 12 mei in Arnhem; Belmonte Arboretum, zaterdag 18 mei in Wageningen; Kasteel Middachten, vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni in De Steeg; Tuin de Lage Oorsprong, vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni in Oosterbeek; Kasteel Rosendael, vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus in Rozendaal.

GEDROOMD LAND De speeltijden van 'Gedroomd Land' zijn bij Belmonte Arboretum vrijdag 17 mei 19.30 uur, zaterdag 18 mei 15.30 en 19.30 uur en zondag 19 mei 14.00 uur. Met A-capellakoor Punt Uit, Stedelijke Muziekvereniging De Harmonie Wageningen. Acteurs: Joke Jonker, Ingrid Rijkhoek, Corrie Kamphuis, Jan Neefjes, Cor Meurs, Edwin Luijks, Det van der vaart.

De speeltijden van 'Gedroomd Land' zijn bij Tuin de Lage Oorsprong vrijdag 28 juni 19.30 uur, zaterdag 29 juni 15.30 en 19.30 uur en zondag 30 juni 15.00 uur. Met Theatergroep Atvo, Liefdesliederenkoor Oosterbeek, Heelsums Harmonie. Acteurs: Maartje Verbeek, Mirjam IJseldijk, Annette van Nieuwkoop, René Bosman, Henk van der Sluis, Robin Wyers.

INFORMATIE Toegang tot het LandGOEDfestival is gratis bij Huis Zypendaal, Belmonte Arboretum, Kasteel Middachten en Tuin de Lage Oorsprong. Bij Kasteel Rosendael betaal je de gebruikelijke toegangsprijs. Tickets voor de voorstelling 'Gedroomd Land' kosten 10 euro voor volwassen en 5 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Kaarten zijn te koop via www.theaterdeplaats.nl/gedroomd-land. Meer informatie over het festival staat op www.geldersarcadie.nl.