• Ruud Verhalle

Gemeente: 'Zet geen (sier)vis uit'

OOSTERBEEK Het uitzetten van Japanse koikarpers en andere siervissen lijkt steeds vaker voor te komen en het gebeurt ook in de gemeente Renkum. Zo zwommen er laatst goudwindes bij de Fonteinallee in Doorwerth en zwemmen er sinds kort koikarpers in de vijver bij de Zuiderbeekweg in Oosterbeek. Omdat de vijvers en fonteinen in verbinding staan met beken is de kans groot op verdere verspreiding van deze vissen. En dat is niet wenselijk, zo meldt de gemeente Renkum. Deze exotische siervissen zijn namelijk schadelijk voor de inheemse planten en dieren.

De siervissen kunnen namelijk schadelijke bacteriën meebrengen en daarmee ziektes overbrengen. Of ze zorgen voor negatieve leefomstandigheden voor de inheemse soorten, zoals troebel water. Dat heeft niet alleen effect op vissen, maar ook op andere dieren zoals padden, kikkers en salamanders.

Omdat de vijvers en beken in de gemeente Renkum zo bijzonder, maar ook kwetsbaar zijn, vraagt de gemeente géén vis uit te zetten. Dat geldt in het bijzonder voor siervissen, maar ook voor elders gevangen inheemse vissen. Het is niet alleen verboden, maar ook slecht voor de flora en fauna in de beken en vijvers.