• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

Gemeente Wageningen weer feest der (h)erkenning in Elst

WAGENINGEN In alle vroegte begonnen dinsdagmorgen de deelnemers aan de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Onder ideale loopomstandigheden gingen zij op pad voor de eerste dag, traditioneel 'De dag van Elst, of wel Blauwe Dinsdag'. Even traditioneel is de rustplaats die de Gemeente Wageningen inricht voor 'hun' lopers. De vrijwilligers die zorgden voor de inrichting waren al net zo vroeg in touw voor de lopers. Maar die vroege inspanningen waren zeker niet voor niets. Al snel druppelden de eerste Wageningers de tent binnen, om al snel te kunnen genieten van een lekker broodje, krentenbol en een verkoelend drankje, maar zeker ook voor een praatje met onder ander burgemeester Geert van Rumund en wethouder Lara de Brito.

Dick Martens

VRIJWILLIGERS De vierkante meters voor de Hema is de vaste pleisterplaats van de Gemeente Wageningen, ludiek aangegeven door 'heuse' Wageningen-komborden, bij de entree en het verlaten van het Wageningse grondgebied in Elst. ,,We staan er inmiddels alweer voor het 11e jaar", aldus Ciska Landman, een van de vrijwilligers die zorgen voor de inwendige mens, maar zeker ook voor de sfeer. Het 'goedemorgen' en de succeswensen, rollen uit haar mond, als de lopers 'Wageningen' passeren en zodra de muziek gaat spelen zet ze samen met haar collega's de polonaise in gang. ,,Ik heb zelf zes keer meegelopen. Vaak wisselde ik het af met het hier in Elst verzorgen van de Wageningse lopers. Dat is echt hartstikke leuk, je ontmoet veel bekenden, die ons rustpunt erg waarderen. Zij kijken er vaak echt naar uit. Maar bovendien is echt ook wel bijzonder dat we hier zijn. Er zijn niet veel gemeenten die dat doen."

LEVENSFILOSOFIE Een van de eersten die even komt uitrusten in Wageningen zijn Daan van Ee, die samen met Werner Hendriks aan zijn 28e Vierdaagse is begonnen. ,,Ik wandel eigenlijk het hele jaar door. De Vierdaagse zie ik dan als een soort bekroning." Van Ee ziet het wandelen ook als een soort van levensfilosofie. ,,Het leven is een levensweg", legt hij uit. ,,Van je geboorte tot je dood, bewandel je die weg. Ik doe dat letterlijk, onder andere door het lopen van de Vierdaagse, daar beleef je ook pieken en dalen. Zo is het leven ook, maar het lopen geeft mij natuurlijk vooral veel plezier en voldoening."

IN DE POCKET Inmiddels zit ook Gon van Nek 'binnen' gezellig met burgemeester van Rumund te praten. De Wageningse, die inmiddels verhuisd is naar Arnhem, loopt de tocht voor de 13e keer, maar moet nog wel even echt wakker worden. ,,Twee uur en drie kwartier slaap was 'een beetje' weinig en vanmorgen bij de start dacht ik even 'wat doe ik hier', maar het gaat alweer wat beter." Van Ek loopt solo. ,,Dat doe ik het liefst, ik kan dan mijn eigen tempo bepalen en onderweg leg je al snel gezellige contacten." Getraind heeft ze niet voor haar 13e editie. ,,Dat heb ik vorig jaar ook niet gedaan en dat beviel prima. Ik loop veel hard, dus mijn conditie is gewoon goed en dat ik niet train voorkomt ook overbelasting." De eerste dag werd, ondanks het gebrek aan trainingsarbeid goed doorstaan, getuige haar selfie op twitter, met als onderschrift: 'Dag 1 in de pocket'.

BESMET Ook 'jeugdig Wageningen', had de pleisterplaats in Elst gevonden. Gebroederlijk naast elkaar zaten Koen Boekhorst (14) en Loran Kleijn (16). Ondanks hun jeugdige leeftijd stonden zij vanmorgen respectievelijk voor de 4e en 2e keer aan het vertrek. Het lopen werd hen door hun opa's met de paplepel ingegoten. ,,Zij lopen al jaren mee en hebben ons met het loopvirus besmet", klinkt het in koor. ,,Maar we vinden het bovenal erg gezellig." Getraind hebben ze wel. ,,Maar we voetballen allebei bij SKV, dus trainen we eigenlijk het hele jaar door, dat helpt ook wel. We lopen 30 kilometer per dag en gaan het zeker weer halen."

PELGRIMSTOCHT De meeste lopers trainen specifiek voor de Vierdaagse, maar Wageninger Johan van Gils, die samen met zijn Bennekomse broer Frans, voor de 9e keer loopt. ,,Wij lopen deze Vierdaagse als training, want wij gaan in september de Pelgrimsroute lopen van Salamanca, via Santiago de Compostella, naar het meest westelijke punt van Europa, Cabo de Roca ('Rotskaap'). Dat is een tocht van ruim 600 kilometer, die we in vijf weken willen gaan volbrengen. Mede daardoor lopen we nu met meer gewicht in onze rugtassen, want straks moeten we onderweg dan nu bij de Vierdaagse. Die tocht stond bij ons beiden op 'de bucketlist'. Het is nu zaak fit te blijven tot september, want we kijken er echt naar uit."

TOT VRIJDAG Terwijl de gebroeders van Gils hun weg vervolgen komt de 69-jarige Annie Keukens swingend een Wagenings drankje drinken. ,,Hier stop ik altijd, ik kijk echt uit naar Wageningen. Ik vind het geweldig dat ze dit doen. Door hier even te rusten wil ik mijn dankbaarheid tonen." Keukens is zoals ze zelf zegt 'een rasechte Wageningse, uit het Rooie durp'. Haar dankbaarheid brengt ze nog even extra over aan burgemeester van Rumund. ,,Het was weer fantastisch hoor. Ik hoop dat jullie dat dan ook blijven doen." Het klinkt Wageningens eerste burger als muziek in de oren. ,,Dat is natuurlijk geweldig om te horen. Daar doen we het allemaal voor. Je ziet dat veel Wageningse lopers ernaar uitkijken om hier in Elst even te rusten en een praatje te maken. Ook hoor je hen al zeggen: 'Tot vrijdag', dan worden ze op het gemeentehuis nog eens extra beloond en in het zonnetje gezet. Inmiddels is die huldiging ook niet meer weg te denken."

TOEGIFT Terwijl de laatste lopers 'Wageningen' passeren, kijkt ook wethouder de Brito terug op 'een geweldig feest'. ,,Fantastisch om al dat enthousiasme te zien, bij de lopers, bij het publiek en ook bij de muzikanten." De Brito doelt daarbij onder andere op de vaste overburen van Wageningen. Dat is de band 'Jukebox', onderdeel uitmakend van De Driestroom uit Elst. Dat de liefde wederzijds is blijkt ook nu weer. Speciaal voor 'Wageningen' geeft de band nog een fraaie muzikale toegift. Daarmee komt er een einde aan 'De Wageningse Dag van Elst'.