• @Wijkagent_HansC

'Gemeente mag adres wietkwekerij niet publiceren'

RENKUM De gemeente Renkum heeft na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de eerder op de gemeentesite gepubliceerde adressen van opgerolde wietkwekerijen van de site verwijderd.

Het op internet plaatsen van dit soort 'wietadressen' is niet noodzakelijk om de openbare orde te handhaven en is daardoor in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), meldt de autoriteit. ,,Het publiceren van een wietadres op internet kan met name voor de (toekomstige) pandeigenaar, verhuurder of huurder die niets met de plantage te maken heeft, zeer belastend zijn", aldus een persbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens, een zelfstandig bestuursorgaan van de Rijksoverheid. De gemeente Renkum heeft inmiddels aangegeven in de toekomst geen wietadressen meer te publiceren op internet.

De gemeente Renkum plaatste de wietadressen met als doel burgers te informeren over het feit dat op een bepaald adres een wietplantage is ontruimd. Ook wilde de gemeente met de publicatie van de adressen hennepkwekers ontmoedigen. Ontmoediging van hennepkwekers door de gemeente gebeurt onder meer door het opleggen van juridische sancties. ,,Het is niet gebleken dat deze maatregelen onvoldoende zouden zijn om de doelen te bereiken. Het publiceren van de adressen is daarom niet noodzakelijk."

OVERTREDING Gemeente Renkum heeft na het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens de waarschuwingsbrieven, adressen en persberichten van de gemeentelijke website gehaald. ,,Daarmee is de overtreding beëindigd", aldus de autoriteit. Ook heeft de gemeente aangegeven in de toekomst geen adressen van opgerolde wietkwekerijen meer op internet te publiceren.

Met het verwijderen van de adressen is voorlopig de kous af voor de gemeente. Het ontvangt geen verdere sancties van de Autoriteit Persoonsgegevens. Mochten zich nieuwe incidenten voordoen, dan kan volgens de autoriteit opnieuw worden overgegaan tot onderzoek.

(Archieffoto).