• Onthulling gedenknaald op de Hemelse Berg.

    berrydereusfotografie.nl

Gedenknaald Hemelse Berg in ere hersteld

OOSTERBEEK Op een bijzondere plek, bovenop een heuvel waar vier lanen naar toe lopen in de bossen van de Hemelse Berg, staat een gedenknaald. Dit monument is door de Oosterbeekse bevolking op 17 september 1895 geschonken aan Ursulla Kneppelhout-Braam ter ere van haar zeventigste verjaardag.

Jet Kooderings

Dat was uit dankbaarheid omdat Jan Kneppelhout (1814-1885) en zijn echtgenoot de tuin van hun landgoed voor iedereen openstelden. Op dit moment is de gedenknaald vooral een ontmoetingsplaats voor mensen die hun hond uitlaten en ook Joost Bleijenberg loopt daar regelmatig langs. Vorig jaar viel het hem op dat het monument was aangetast en in verval was geraakt, iets dat deze Oosterbeker zeer ter harte ging. Daarom nam hij het burgerinitiatief om geld in te zamelen voor het herstel, iets dat de gemeente zeer toejuicht.

Via crowdfunding wist hij 20.000 euro bij elkaar te krijgen onder meer door bijdragen van de stadsregio, lions- en rotaryclubs en de lokale bevolking. Van dit bedrag kan niet alleen de gedenknaald worden gerestaureerd, maar zal in het najaar ook de Pergola bij de Eendjesvijver worden opgeknapt.

Afgelopen donderdagmiddag werd de geheel herstelde gedenknaald onthuld door Joost Bleijenberg en wethouder Erik Heinrich van recreatie, toerisme en cultuurhistorie. De wethouder benadrukte nog eens hoe uniek de landgoederen in onze gemeente zijn en dat deze beschermd, benut en beleefd moeten worden. ,,Hoe meer mensen zich realiseren dat landgoederen van waarde zijn, hoe meer draagvlak er komt voor het behoud ervan."

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is onlangs naar voren gekomen dat betrokkenheid en waardebesef van inwoners onontbeerlijk zijn. Volgend jaar wil Joost Bleijenberg met een nieuwe actie ook de zuidelijke toegangspoort van de Hemelse Berg restaureren. Deze drie opgeknapte monumenten wil hij verbinden door een ganzenbordspel op de picknicktafel bij de Eendjesvijver. Martinus van Milt uit Lunteren, die de herstelwerkzaamheden heeft uitgevoerd, legt uit dat er 'behoudend is gerestaureerd', waardoor waakzaamheid ook in de toekomst is geboden, omdat er nog weer scheuren kunnen ontstaan.